Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Characterization of CLC transporters

21 september 2009

Promotie: H. Moradi, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Characterization of CLC transporters

Promotor(s): prof.dr. J.T.M. Elzenga

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Karakterisering van CLC transporteiwitten

Anion-kanalen vervullen verschillende belangrijke functies in praktisch alle cel- en weefseltypen van hogere planten. Eén van de eiwitfamilies met een anion-kanaalfunctie is de Chloride Channel (CLC) familie. Hossein Moradi bestudeerde in de zandraket (Arabidopsis) de zeven CLC eiwitten waarvan de genen zijn geïdentificeerd. Hij stelt onder andere vast dat de CLC eiwitten een belangrijke rol spelen in het kortsluiten van de protonenpomp in de tonoplast, waardoor deze de mogelijkheid krijgt om een sterke gradiënt op te bouwen in de protonenconcentratie aan weerszijden van de tonoplast. Een rol in de nitraat- en chloridehomeostase lijkt daarentegen van minder belang. Ten aanzien van de lokalisatie van de CLC eiwitten in de cel zijn de bevindingen van Moradi niet in overeenstemming met de gevestigde litaratuur. Hij stelt dat de studies waarin transporteiwitten worden geassocieerd aan een specifiek membraan in de cel, tot nu toe niet adequaat zijn uitgevoerd.

Hossein Moradi (Iran, 1968) studeerde horticultuur in Teheran en deed zijn promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen bij de vakgroep Plantenfysiologie.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...