Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Characterization of CLC transporters

21 september 2009

Promotie: H. Moradi, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Characterization of CLC transporters

Promotor(s): prof.dr. J.T.M. Elzenga

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Karakterisering van CLC transporteiwitten

Anion-kanalen vervullen verschillende belangrijke functies in praktisch alle cel- en weefseltypen van hogere planten. Eén van de eiwitfamilies met een anion-kanaalfunctie is de Chloride Channel (CLC) familie. Hossein Moradi bestudeerde in de zandraket (Arabidopsis) de zeven CLC eiwitten waarvan de genen zijn geïdentificeerd. Hij stelt onder andere vast dat de CLC eiwitten een belangrijke rol spelen in het kortsluiten van de protonenpomp in de tonoplast, waardoor deze de mogelijkheid krijgt om een sterke gradiënt op te bouwen in de protonenconcentratie aan weerszijden van de tonoplast. Een rol in de nitraat- en chloridehomeostase lijkt daarentegen van minder belang. Ten aanzien van de lokalisatie van de CLC eiwitten in de cel zijn de bevindingen van Moradi niet in overeenstemming met de gevestigde litaratuur. Hij stelt dat de studies waarin transporteiwitten worden geassocieerd aan een specifiek membraan in de cel, tot nu toe niet adequaat zijn uitgevoerd.

Hossein Moradi (Iran, 1968) studeerde horticultuur in Teheran en deed zijn promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen bij de vakgroep Plantenfysiologie.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39

Meer nieuws