Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Influenza vaccination in systemic autoimmune diseases

16 september 2009

Promotie: A. Holvast, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Influenza vaccination in systemic autoimmune diseases

Promotor(s): prof.dr. C.G.M. Kallenberg, prof.dr. J.C. Wildschut

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Griepvaccinatie verstandig bij systemische auto-immuunziekten

Het lijkt verstandig patiënten met een systemische auto-immuunziekte jaarlijks te vaccineren tegen griep vanwege een toegenomen infectierisico. Dit concludeert Albert Holvast in zijn promotieonderzoek.

In studies bij patiënten met systemische lupus erythematodes (SLE), de ziekte van Wegener (WG) en reumatoïde arthritis (RA) werd geen verandering van de ziekteactiviteit gevonden na griepvaccinatie. Dit betekent dat griepvaccinatie hoogstwaarschijnlijk veilig is bij deze aandoeningen. Bij patiënten met SLE werd een matig verlaagde antilichaamrespons gevonden. Ook was bij deze patiëntengroep de T-celrespons verlaagd. Deze verlagingen leken deels samen te hangen met het gebruik van de afweeronderdrukkende medicijnen prednison en azathioprine. Een tweede griepvaccinatie, één maand na de eerste, bleek onvoldoende werkzaam te zijn om afweerresponsen bij SLE patiënten te verhogen. Bij patiënten met WG en RA waren de afweerresponsen vergelijkbaar met die van gezonde controlepersonen.

Albert Holvast (Dokkum, 1982) studeerde geneeskunde te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Reumatologie en Klinische Immunologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de J.K. de Cock Stichting en Solvay Pharmaceuticals. Holvast werkt thans als arts-assistent niet in opleiding op de afdeling Kindergeneeskunde van de Gelre Ziekenhuizen in Apeldoorn.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 september 2018

  Koninklijke onderscheiding voor professor dr. Cisca Wijmenga

  Cisca Wijmenga, hoogleraar humane genetica aan de Faculteit Medische Wetenschappen/UMCG, kreeg woensdag 19 september uit handen van locoburgemeester Ton Schroor van de gemeente Groningen een koninklijke onderscheiding. Wijmenga is benoemd tot Ridder...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 10 september 2018

  ZonMW-subsidie voor studie naar niertransplantatie

  Onderzoekers van de sectie Nefrologie & Transplantatie van het UMCG hebben een subsidie van maar liefst 1,2 miljoen euro gekregen van Zon MW. De subsidie is voor een groot multicenter onderzoek bij patiënten ouder dan 65 jaar die een niertransplantatie...