Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Dynamics and geometry near resonant bifurcations

18 september 2009

Promotie: S.J. Holtman, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Dynamics and geometry near resonant bifurcations

Promotor(s): prof.dr. H.W. Broer, prof.dr. G. Vegter

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Resonantie in niet-lineaire dynamische systemen

Het onderzoek van wiskundige Sijbo Holtman gaat over resonantieverschijnselen in niet-lineaire dynamische systemen die van parameters afhangen.

We spreken van resonantie wanneer er een interactie plaatsvindt tussen twee oscillerende deelsystemen waarbij de ratio van de bijbehorende frequenties een rationaal getal is. Deze situatie komt voor in vele fysische scenario’s, bijvoorbeeld in gekoppelde slingers, in het aarde-maan systeem en in elektrische circuits. Het hoofddoel is om het kwalitatieve gedrag van de dynamica in de buurt van resonantie te begrijpen in afhankelijkheid van de parameters. We maken hiervoor gebruik van dynamische systemen en singulariteiten theorie, die we, waar nodig, uitbreiden.

Holtmans bijdrage bestaat uit twee onderdelen. Ten eerste bestudeert hij de meetkunde van parameterwaarden waarvoor er resonantie optreedt. Het blijkt dat in het niet-gedegenereerde geval die meetkunde wordt gegeven door de bekende 2-dimensionale cusp-vormige Arnol’d resonantie tong. Een mild gedegenereerd geval correspondeert met een ingewikkelde 4-dimensionale meetkunde, waarvan hij een gedetailleerde beschrijving geeft. Verder presenteert hij een nieuwe algorithmische methode die bepaalt tot welke van deze twee gevallen een gegeven resonante familie van dynamische systemen behoort. Behalve de meetkundige studie geeft hij ook een numerieke studie en visualisatie van de generieke dynamica in de buurt van resonantie.

Sijbo Holtman (Groningen, 1981) studeerde natuurkunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Dynamische Systemen en Analyse van het Instituut voor Wiskunde en Informatica (IWI) en gefinancierd door NWO. Holtman blijft verbonden aan de RUG als wiskundedocent.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Smoking gun

  Amina Helmi vond het bewijs voor de theorie dat delen van de Melkweg niet alleen zijn gegroeid door de geboorte van eigen sterren, maar ook door samensmeltingen met andere sterrenstelsels. Voor deze ontdekking was het wachten op de data van ruimtemissie...