Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Universitaire Vredesdagen: Religie en Conflict. Zegen of Vloek?

01 september 2009

De Universitaire Vredesdagen organiseren ook dit jaar twee lezingen over een internationaal onderwerp. Dit jaar is dat de rol van religie in het Midden-Oosten conflict.

Op 10 september zal Heleen Murre-van den Berg, hoogleraar Christendom van het moderne Midden-Oosten aan de Universiteit Leiden, een historisch kader scheppen. Zij spreekt over religie als voedingsbodem voor politieke conflicten en als bron van in- en uitsluiting van groepen. Ook komen verschillende visies op het 'Heilige land' aan bod.

Op de tweede avond, 17 september, zullen rabbijn Evers en Midden-Oosten deskundige en Islamoloog Roel Meijer van de Radboud Universiteit met elkaar in debat gaan over de Joodse en Islamitische beleving van religie. De invloed van het Jodendom en de Islam als motor van het conflict, op politieke mobilisatieprocessen en de mogelijke toenaderingspogingen worden bediscussieerd.

De beide avonden beginnen om 19.30 uur en vinden plaats in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. Toegang is gratis.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:13

Meer nieuws

 • 16 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...

 • 13 maart 2018

  Auke Hulst wordt gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen

  Schrijver en muzikant Auke Hulst wordt de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. In drie lezingen en een openbaar interview met hoogleraar moderne letterkunde Mathijs Sanders zal hij zich komend najaar onder de noemer ‘zwemmen in brak...