Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Universitaire Vredesdagen: Religie en Conflict. Zegen of Vloek?

01 september 2009

De Universitaire Vredesdagen organiseren ook dit jaar twee lezingen over een internationaal onderwerp. Dit jaar is dat de rol van religie in het Midden-Oosten conflict.

Op 10 september zal Heleen Murre-van den Berg, hoogleraar Christendom van het moderne Midden-Oosten aan de Universiteit Leiden, een historisch kader scheppen. Zij spreekt over religie als voedingsbodem voor politieke conflicten en als bron van in- en uitsluiting van groepen. Ook komen verschillende visies op het 'Heilige land' aan bod.

Op de tweede avond, 17 september, zullen rabbijn Evers en Midden-Oosten deskundige en Islamoloog Roel Meijer van de Radboud Universiteit met elkaar in debat gaan over de Joodse en Islamitische beleving van religie. De invloed van het Jodendom en de Islam als motor van het conflict, op politieke mobilisatieprocessen en de mogelijke toenaderingspogingen worden bediscussieerd.

De beide avonden beginnen om 19.30 uur en vinden plaats in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. Toegang is gratis.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:13

Meer nieuws

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...

 • 01 juni 2018

  Negen onderzoekers aan de RUG ontvangen een Vidi-beurs

  NWO heeft aan 86 ervaren onderzoekers ieder een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Maar liefst negen hiervan doen hun onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG); aan vier verschillende faculteiten. Met de beurs kunnen de vier vrouwelijke...