Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Context effects on memory retrieval. Theory and applications

14 september 2009

Promotie: L. van Maanen, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Context effects on memory retrieval. Theory and applications

Promotor(s): prof.dr. L.R.B. Schomaker

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Nieuwe, brede geheugentheorie helpt computergebruiker bij het vinden van informatie

Het geheugen is één van de belangrijkste eigenschappen van de mens. Het speelt niet alleen een belangrijke rol bij het onthouden van feiten of bij het leren van nieuwe vaardigheden, maar ook bij heel veel dagelijkse bezigheden. Voor bijvoorbeeld het voeren van een gesprek is het belangrijk om de betekenis van woorden te herkennen, en voor het herkennen en benoemen van objecten is het belangrijk om je de naam van het object te herinneren. Leendert van Maanen introduceert in zijn proefschrift een nieuwe theorie van geheugen, waarbij het geheugen als onderdeel van een veel bredere taakuitvoering wordt beschouwd. Het is immers zo dat herinneren nooit op zichzelf staat, maar altijd een onderdeel is van een bepaalde taak.

Door de computer-implementatie van de geheugentheorie in dit proefschrift is de computer in staat om heel exact te voorspellen wat mensen zich in een bepaalde situatie zullen herinneren, en hoe lang dat herinneringsproces duurt. Het nieuwe geheugenmodel kan meer gedrag verklaren dan eerdere theorieën.

Naast meer inzicht in de relatie tussen geheugen en andere aspecten van taakuitvoering kan deze theorie ook ingezet worden om zogenaamde “gebruikersmodellen” te ontwikkelen. Gebruikersmodellen worden in de Kunstmatige Intelligentie vaak gebruikt om inzicht te verkrijgen in de gebruikers van bepaalde computerprogramma’s. Op basis van het geheugenmodel zijn individuele gebruikersmodellen ontwikkeld die de gebruiker helpen bij het vinden van relevante informatie, bijvoorbeeld bij het zoeken naar relevante wetenschappelijke literatuur.

Leendert van Maanen (Leiden, 1978)studeerde Cognitieve Kunstmatige Intelligentie in Utrecht. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Kunstmatige Intelligentie van de RUG en gefinancierd door NWO. Van Maanen gaat als postdoc door in het onderzoek bij dezelfde afdeling.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws