Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Dubbelspel. Over de betekenis van de informele orde in de Latijns-Amerikaanse moderniteit

08 september 2009

Oratie: prof.dr. M. Pansters, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Dubbelspel. Over de betekenis van de informele orde in de Latijns-Amerikaanse moderniteit

Leeropdracht: Latijns Amerika, i.h.b. Mexico, vanwege het Groninger Universiteitsfonds

Faculteit: Letteren

 

Wil Pansters gaat in zijn oratie in op de informele orde in Latijns-Amerika en neemt een kijkje achter de schermen van de staat en de samenleving. Met zijn oratie aanvaardt hij het ambt van bijzonder hoogleraar aan de Faculteit der Letteren, met de leeropdracht Latijns-Amerika, i.h.b. Mexico, vanwege het Groninger Universiteitsfonds.

Welke processen gaan schuil achter de zeer gewelddadige strijd tegen en tussen de Mexicaanse drugskartels? Hoe kan men het rumoerige leiderschap van president Hugo Chávez van Venezuela eigenlijk typeren? Om deze en andere vragen over ontwikkelingen in hedendaags Latijns-Amerika te kunnen beantwoorden is het nodig om achter de formele orde van de staat en de samenleving te kijken. Immers, in Latijns-Amerika is niets wat het lijkt.

Pansters onderzoekt in zijn oratie het wezenlijke en diepgewortelde spanningsveld tussen formele kaders en informele werkelijkheden in het hart van de sociale en politieke orde van het continent. De oratie sluit aan bij de recentelijk toegenomen wetenschappelijke belangstelling voor de externe functies en de interne logica van de informele orde. De ‘informele orde’ omvat regels, instituties, en organisaties die niet zijn vastgelegd in officiële wettelijke of administratieve kaders, maar die desalniettemin een grote invloed hebben op het sociale, politieke en economische handelen van mensen. De kern wordt gevormd door reciprociteit, loyaliteit en vertrouwen tussen personen (personalisme). Latijns-Amerika kent een lange geschiedenis van het naast en met elkaar bestaan van de formele en de informele ordes. Ze staan op gespannen voet met elkaar maar zijn tevens innig met elkaar verbonden. De effecten zijn zichtbaar in de manier waarop mensen politiek actief zijn, hoe de economie functioneert en hoe sociale relaties in elkaar zitten. Wat voor gevolgen heeft dit voor de staat en wat zijn de betrekkingen tussen informaliteit en illegaliteit? Pansters gaat op deze thema’s en vragen in aan de hand van talloze voorbeelden, met een bijzondere nadruk op Mexico.

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....