Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Piezoresponse force microscopy of ferroelectric thin films

11 september 2009

Promotie: A. Morelli, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Piezoresponse force microscopy of ferroelectric thin films

Promotor(s): prof.dr. J.Th.M. de Hosson

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Piëzorespons Kracht Microscopie blijkt krachtige onderzoekstechniek

Het proefschrift vam Alessio Morelli behandelt het meten aan dunne-lagen-materiaal met behulp van Piëzorespons Kracht Microscopie (PFM). De laatste decennia is er veel belangstelling voor ferro-elektrische dunne lagen in verband met toepassingen op de nanoschaal, onder andere in Micro en Nano Elektrisch Mechanische Systemen (MEMS en NEMS) en Ferro-elektrisch Random Acces geheugen (FeRAM). Uit het onderzoek van Morelli blijkt dat de PFM techniek waardevol is voor onder andere polarisatie-domein-dynamica onderzoek en studies op nanoschaal naar ferro-electrische materialen.

PFM is gebaseerd op het omgekeerde piëzo-elektrische effect; een wisselend elektrisch veld induceerd een trilling op een ferro-elektrisch materiaal. De analyse van deze trillingen (genaamd piëzo-effect) geeft de benodigde informatie, maar toch is de interpretatie van het piëzo-effect nog niet eenduidig. Adsorbaten, achtergrondruis en de elektrische interactie spelen ook een belangrijke rol. Wat uit dit proefschrift onder andere naar voren is gekomen is dat de fase van het piëzo-effect omgekeerd evenredig varieerd met de frequentie van de modulatie potentiaal. Naar de reden daarvoor wordt nog steeds gezocht.

Uit Morelli’s onderzoek blijkt verder dat de polarisatie van domeinen op nanoschaal gevisualiseerd kan worden. Piezo-elektrisch constante extrapolatie en piëzo-effect hysterese zijn onder andere gebruikt om de lineariteit en de imprint eigenschappen van materialen te bestuderen.

Alessio Morelli (Italië, 1976) studeerde natuurkunde in Milaan. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Zernike Institute for Advanced Materials van de RUG. Morelli gaat door in het onderzoek als postdoc bij het Max-Planck-Institut für Mikrostrukturphysik in Halle (Duitsland).

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 22 januari 2019

  NNV-Diversiteitsprijs 2018 voor de Faculty of Science and Engineering

  De eerste editie van de NNV-Diversiteitsprijs is gewonnen door de Faculty of Science and Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen. De NNV heeft de prijs in het leven geroepen voor de natuurkunde-instelling die het succesvolst is in het in de praktijk...

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...