Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Piezoresponse force microscopy of ferroelectric thin films

11 september 2009

Promotie: A. Morelli, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Piezoresponse force microscopy of ferroelectric thin films

Promotor(s): prof.dr. J.Th.M. de Hosson

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Piëzorespons Kracht Microscopie blijkt krachtige onderzoekstechniek

Het proefschrift vam Alessio Morelli behandelt het meten aan dunne-lagen-materiaal met behulp van Piëzorespons Kracht Microscopie (PFM). De laatste decennia is er veel belangstelling voor ferro-elektrische dunne lagen in verband met toepassingen op de nanoschaal, onder andere in Micro en Nano Elektrisch Mechanische Systemen (MEMS en NEMS) en Ferro-elektrisch Random Acces geheugen (FeRAM). Uit het onderzoek van Morelli blijkt dat de PFM techniek waardevol is voor onder andere polarisatie-domein-dynamica onderzoek en studies op nanoschaal naar ferro-electrische materialen.

PFM is gebaseerd op het omgekeerde piëzo-elektrische effect; een wisselend elektrisch veld induceerd een trilling op een ferro-elektrisch materiaal. De analyse van deze trillingen (genaamd piëzo-effect) geeft de benodigde informatie, maar toch is de interpretatie van het piëzo-effect nog niet eenduidig. Adsorbaten, achtergrondruis en de elektrische interactie spelen ook een belangrijke rol. Wat uit dit proefschrift onder andere naar voren is gekomen is dat de fase van het piëzo-effect omgekeerd evenredig varieerd met de frequentie van de modulatie potentiaal. Naar de reden daarvoor wordt nog steeds gezocht.

Uit Morelli’s onderzoek blijkt verder dat de polarisatie van domeinen op nanoschaal gevisualiseerd kan worden. Piezo-elektrisch constante extrapolatie en piëzo-effect hysterese zijn onder andere gebruikt om de lineariteit en de imprint eigenschappen van materialen te bestuderen.

Alessio Morelli (Italië, 1976) studeerde natuurkunde in Milaan. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Zernike Institute for Advanced Materials van de RUG. Morelli gaat door in het onderzoek als postdoc bij het Max-Planck-Institut für Mikrostrukturphysik in Halle (Duitsland).

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 februari 2018

  Zelforganisatie onderwaterplanten houdt rivieren gezond

  Onderwaterplanten spelen een essentiële rol om rivieren en waterlopen gezond te houden. Biologe Loreta Cornacchia van het Koninklijk Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) ondervond dat de waterplant sterrenkroos een regelmatig verspreid 'klonterig'...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....

 • 14 februari 2018

  Jochen Mierau: ‘De gezondheidsverschillen in Noord-Nederland zijn bizar’

  Als kleine jongen ervoer hij het enorme contrast tussen Oost- en West-Berlijn. Nu maakt hij zich sterk voor het verminderen van schrijnende gezondheidsverschillen in onze regio. Een gesprek met Jochen Mierau, de onvermoeibare initiatiefnemer van de...