Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Expression, action and function of phosphoinositide 3-Kinase p1108

09 september 2009

Promotie: mw. K. Kok, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Expression, action and function of phosphoinositide 3-Kinase p1108

Promotor(s): prof.dr. M.P. Peppelenbosch, prof.dr. B. Vanhaesebroek, prof.dr. D.W. Hommes

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Rol van gen p110δ bij kanker en ontsteking

Phosphoinositide 3-kinases (PI3Ks) zijn enzymen die een belangrijke sturende rol spelen in tal van cellulaire processen. Er wordt daarom veel onderzoek gedaan naar deze enzymen. Door de werking ervan te beïnvloeden, kunnen ziektes wellicht voorkomen en behandeld worden.

Klaartje Kok deed onderzoek naar een subtype van een van de PI3Ks, te weten p110δ-PI3K, een gen dat uitsluitend tot expressie komt in witte bloedcellen en dat van belang is bij onder meer allergie en immuniteit. Niet alleen ontdekte Kok het DNA-element dat de werking van het gen reguleert. Ook vergroot haar onderzoek het inzicht in de rol van p110δ bij ontstekingen en het ontstaan van kanker: ze laat zien dat een gebrek aan p110δ bescherming biedt tegen kanker. Dat is hoopgevend nieuws, want momenteel worden in de kliniek zogeheten p110δ remmers getest, medicijnen die de expressie van het gen tegengaan.

Klaartje Kok (Hengelo, 1975) studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ze verrichtte haar onderzoek aan het Ludwig Institute for Cancer Research in London. Het werd gefinancierd door AMC medical research BV. Momenteel is zij specialist in opleiding bij het Charing Cross Hospital in London, UK.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printView this page in: English

Meer nieuws