Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

The psychophysiology of error and feedback processing in attention deficit hyperactivity disorder and autistic spectrum disorder

09 september 2009

Promotie: mw. Y. Groen, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The psychophysiology of error and feedback processing in  attention deficit hyperactivity disorder and autistic spectrum disorder

Promotor(s): prof.dr. R.B. Minderaa

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Hartslag en hersengolven afwijkend bij ADHD en PDD-NOS

De begrippen ADHD en PDD-NOS zijn de laatste jaren erg in opmars.Veel mensen zijn sceptisch over het bestaan van deze aandoeningen (‘tegenwoordig heeft iedereen ADHD of PDD-NOS’). Wat deze scepsis ondermeer voedt is het feit dat de aandoeningen in de praktijk moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn.

Uit het promotieonderzoek van Yvonne Groen blijkt dat ADHD en PDD-NOS op basis van psychofysiologische metingen wél van elkaar te onderscheiden zijn. Hartslag en hersengolven bij het verrichten van taken en verwerken van feedback laten dit zien. Met name de kinderen met ADHD wijken af in de reacties van hun brein en de hartslag wanneer zij fouten en feedback verwerken. Zij verwerken informatie dus anders dan kinderen die zich normaal ontwikkelen. De afwijkende hersengolven geven aan dat bepaalde hersengebieden anders werken bij deze kinderen, waarschijnlijk door een tekort aan dopamine en noradrenaline. Ook de kinderen met PDD-NOS lieten enkele afwijkingen zien, met name in de emotionele verwerking van feedback.

Uit het onderzoek blijkt verder dat gebruik van Methylfenidaat (Ritalin) gunstig is bij kinderen met ADHD. Kinderen met ADHD die het medicijn gebruiken tijdens de computertaken, zijn minder gevoelig voor fouten en feedback. Dit komt waarschijnlijk doordat Ritalin het tekort aan dopamine en noradrenaline aanvult. Ook vond Groen aanwijzingen dat varianten van twee genen van invloed zijn op de manier waarop onze hersenen fouten en feedback verwerken. Hiermee bevestigt ze conclusies uit eerder onderzoek. Haar onderzoek draagt uiteindelijk bij aan de kennis over erfelijkheid van psychiatrische aandoeningen.

Yvonne Groen (Ruinerwold, 1979) studeerde psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool BCN. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Protestants Christelijke Kinderuitzending (PCK) en gefaciliteerd door Accare. Groen werkt thans als psycholoog bij Accare.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printView this page in: English

Meer nieuws