Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

On perinatal pathology. Aspects of the perinatal autopsy, placental pathology and classification of perinatal mortality

09 september 2009

Promotie: mw. S.J. Gordijn, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: On perinatal pathology. Aspects of the perinatal autopsy, placental pathology and classification of perinatal mortality

Promotor(s): prof.dr. J.P. Holm, prof.dr. T.Y. Khong

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Communicatie, onderzoek en classificatie belangrijk bij perinatale sterfte

Wanneer een baby in de baarmoeder vanaf 24 weken zwangerschap overlijdt, of als een baby in de eerste zeven dagen na de geboorte overlijdt, wordt gesproken van perinatale sterfte. Wetenschappelijk onderzoek naar de doodsoorzaak is belangrijk om perinatale sterfte terug te dringen. Promovenda Sanne Gordijn onderzocht aspecten van obductie (“inwendige lijkschouwing”), placentaonderzoek en classificatie van perinatale sterfte.

In Nederland zijn de obductiepercentages laag. Wanneer zorgverleners meer weten over de achtergrond van de ouders, bijvoorbeeld over hun geloof, kunnen zij beter met hen in gesprek gaan, en zal het gemakkelijker zijn om toestemming te krijgen voor obductie, zo stelt Gordijn.

Ook is goede communicatie tussen verloskundige hulpverlener en patholoog belangrijk. De kwaliteit van placentarapportages blijkt in vier onderzochte ziekenhuizen zeer uiteen te lopen. Door de rapportage te standaardiseren kan hier winst geboekt worden, zo stelt Gordijn. Ze introduceert een nieuw classificatiesysteem voor perinatale sterfte, met als doel de onderliggende doodsoorzaak te achterhalen, en vergelijkt dit met verschillende bestaande classificatiesystemen. Bestaande systemen blijken de doodsoorzaken niet consequent te classificeren. Gordijn stelt voor om per geval van perinatale sterfte meerdere classificatiesystemen te gebruiken, om een zo compleet mogelijk beeld over die specifieke perinatale sterfte te krijgen.

Sanne Gordijn (Enschede, 1978) studeerde geneeskunde in Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Obstetrie en Gynaecologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool SHARE. Ze werkt inmiddels als gynaecoloog in opleiding in het UMCG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 september 2018

  Koninklijke onderscheiding voor professor dr. Cisca Wijmenga

  Cisca Wijmenga, hoogleraar humane genetica aan de Faculteit Medische Wetenschappen/UMCG, kreeg woensdag 19 september uit handen van locoburgemeester Ton Schroor van de gemeente Groningen een koninklijke onderscheiding. Wijmenga is benoemd tot Ridder...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 10 september 2018

  ZonMW-subsidie voor studie naar niertransplantatie

  Onderzoekers van de sectie Nefrologie & Transplantatie van het UMCG hebben een subsidie van maar liefst 1,2 miljoen euro gekregen van Zon MW. De subsidie is voor een groot multicenter onderzoek bij patiënten ouder dan 65 jaar die een niertransplantatie...