Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

On perinatal pathology. Aspects of the perinatal autopsy, placental pathology and classification of perinatal mortality

09 september 2009

Promotie: mw. S.J. Gordijn, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: On perinatal pathology. Aspects of the perinatal autopsy, placental pathology and classification of perinatal mortality

Promotor(s): prof.dr. J.P. Holm, prof.dr. T.Y. Khong

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Communicatie, onderzoek en classificatie belangrijk bij perinatale sterfte

Wanneer een baby in de baarmoeder vanaf 24 weken zwangerschap overlijdt, of als een baby in de eerste zeven dagen na de geboorte overlijdt, wordt gesproken van perinatale sterfte. Wetenschappelijk onderzoek naar de doodsoorzaak is belangrijk om perinatale sterfte terug te dringen. Promovenda Sanne Gordijn onderzocht aspecten van obductie (“inwendige lijkschouwing”), placentaonderzoek en classificatie van perinatale sterfte.

In Nederland zijn de obductiepercentages laag. Wanneer zorgverleners meer weten over de achtergrond van de ouders, bijvoorbeeld over hun geloof, kunnen zij beter met hen in gesprek gaan, en zal het gemakkelijker zijn om toestemming te krijgen voor obductie, zo stelt Gordijn.

Ook is goede communicatie tussen verloskundige hulpverlener en patholoog belangrijk. De kwaliteit van placentarapportages blijkt in vier onderzochte ziekenhuizen zeer uiteen te lopen. Door de rapportage te standaardiseren kan hier winst geboekt worden, zo stelt Gordijn. Ze introduceert een nieuw classificatiesysteem voor perinatale sterfte, met als doel de onderliggende doodsoorzaak te achterhalen, en vergelijkt dit met verschillende bestaande classificatiesystemen. Bestaande systemen blijken de doodsoorzaken niet consequent te classificeren. Gordijn stelt voor om per geval van perinatale sterfte meerdere classificatiesystemen te gebruiken, om een zo compleet mogelijk beeld over die specifieke perinatale sterfte te krijgen.

Sanne Gordijn (Enschede, 1978) studeerde geneeskunde in Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Obstetrie en Gynaecologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool SHARE. Ze werkt inmiddels als gynaecoloog in opleiding in het UMCG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 15 juni 2018

  Verslavingszorginstellingen moeten patiënten screenen op ADHD

  Verslavingszorginstellingen moeten patiënten screenen op ADHD Instellingen die verslavingszorg aanbieden, doen er verstandig aan om patiënten direct bij intake te screenen op ADHD. Dat vindt promovendus en psychiater in opleiding Katelijne van Emmerik-van...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 07 juni 2018

  Hoge sterfte onder leverpatiëntjes toont belang van levende donatie

  Twintig procent van de patiëntjes jonger dan zes maanden met de zeldzame leverziekte galgangatresie en ernstige leverbeschadiging die tussen 2001 en 2014 op de wachtlijst voor een levertransplantatie stonden, overleed voor een geschikte donorlever beschikbaar...