Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Trombotic complications in liver transplantation

07 september 2009

Promotie: N. Warnaar, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Trombotic complications in liver transplantation

Promotor(s): prof.dr. R.J. Porte, prof.dr. J.A. Lisman

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Anti-stollingsmedicijnen niet gevaarlijk bij levertransplantatie

Bij een levertransplantatie is er een aanzienlijke kans op veel bloedverlies. Tot voor kort werd gedacht dat het gevaarlijk is om patiënten anti-stollingsmedicijnen toe te dienen, omdat leverpatiënten minder stollingseiwitten aanmaken. Patiënten maken echter niet alleen minder stollingseiwitten aan, maar ook minder anti-stollingseiwitten, zo blijkt uit recent onderzoek. Er is dus niet alleen een verhoogd risico op bloedverlies, maar ook op trombose (bloedstolling). Het lijkt erop, concludeert promovendus Nienke Warnaar in haar proefschrift, dat de gehele stollingscascade verstoord is, waardoor zowel het risico op bloedverlies als het risico op bloedstolling verhoogt. Het toedienen van anti-hemostatische medicijnen lijkt verantwoord, stelt de promovendus, waarmee ze eerdere berichten uit de thoraxchirurgie weerspreekt. Nader onderzoek op dit terrein is gewenst.

Nienke Warnaar (Groningen, 1977) studeerde geneeskunde te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek bij de afdeling Hepatobiliaire Chirurgie en Lever Transplantatie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), het Royal Free Hospital te London en het Addenbrooke’s Hospital te Cambridge. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de farmaceutische firma’s Bayer Healthcare, Novartis Pharma en de European Society of Organ Transplantation. Warnaar is in opleiding tot chirurg in het Martini Ziekenhuis te Groningen.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 10 september 2018

  ZonMW-subsidie voor studie naar niertransplantatie

  Onderzoekers van de sectie Nefrologie & Transplantatie van het UMCG hebben een subsidie van maar liefst 1,2 miljoen euro gekregen van Zon MW. De subsidie is voor een groot multicenter onderzoek bij patiënten ouder dan 65 jaar die een niertransplantatie...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.