Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Novel aspects of peroxisome composition and function in the liver

07 september 2009

Promotie: J. Woudenberg, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Novel a spects of peroxisome composition and function in the liver

Promotor(s): prof.dr. A.J. Moshage

Faculteit: Medische Wetenschappen

Nader inzicht in rol peroxisomen bij leverziekten

Peroxisomen zijn organellen die betrokken zijn bij belangrijke leverfuncties, waaronder galzoutbiosynthese en lipidenmetabolisme. Over de precieze rol van peroxisomen bij het ontstaan van leverziekten is nog veel onbekend. Hiernaar verrichtte promovendus Jannes Woudenberg onderzoek.

Uit het onderzoek blijkt dat een belangrijk onderdeel van galzoutsynthese, de conjugatie van galzouten, in peroxisomen plaatsvindt. Ook laat Woudenberg zien dat het peroxisomale eiwit PMP70 een belangrijke rol zou kunnen spelen bij het ontstaan van leverfibrose, en dat het membraan van peroxisomen lipiden microdomeinen bevat. Sommige van deze microdomeinen zijn essentieel voor de vorming van peroxisomen, terwijl in andere microdomeinen werd aangetoond dat deze het eiwit caveoline-1 bevatten. Deze bevindingen kunnen van belang zijn voor de kennis van belangrijke leverziekten, zoals cholestase (ophoping van galzouten) en fibrose, en dragen daarmee bij aan verbetering van behandelmogelijkheden.

Jannes Woudenberg (Nijkerk, 1977) studeerde scheikunde te Utrecht. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door het NWO. Woudenberg is thans onderzoeker in het UMC St. Radboud te Nijmegen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...