Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Novel aspects of peroxisome composition and function in the liver

07 september 2009

Promotie: J. Woudenberg, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Novel a spects of peroxisome composition and function in the liver

Promotor(s): prof.dr. A.J. Moshage

Faculteit: Medische Wetenschappen

Nader inzicht in rol peroxisomen bij leverziekten

Peroxisomen zijn organellen die betrokken zijn bij belangrijke leverfuncties, waaronder galzoutbiosynthese en lipidenmetabolisme. Over de precieze rol van peroxisomen bij het ontstaan van leverziekten is nog veel onbekend. Hiernaar verrichtte promovendus Jannes Woudenberg onderzoek.

Uit het onderzoek blijkt dat een belangrijk onderdeel van galzoutsynthese, de conjugatie van galzouten, in peroxisomen plaatsvindt. Ook laat Woudenberg zien dat het peroxisomale eiwit PMP70 een belangrijke rol zou kunnen spelen bij het ontstaan van leverfibrose, en dat het membraan van peroxisomen lipiden microdomeinen bevat. Sommige van deze microdomeinen zijn essentieel voor de vorming van peroxisomen, terwijl in andere microdomeinen werd aangetoond dat deze het eiwit caveoline-1 bevatten. Deze bevindingen kunnen van belang zijn voor de kennis van belangrijke leverziekten, zoals cholestase (ophoping van galzouten) en fibrose, en dragen daarmee bij aan verbetering van behandelmogelijkheden.

Jannes Woudenberg (Nijkerk, 1977) studeerde scheikunde te Utrecht. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door het NWO. Woudenberg is thans onderzoeker in het UMC St. Radboud te Nijmegen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 19 maart 2018

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...