Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

The minimal tat translocase

02 september 2009

Promotie: R. van der Ploeg, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The minimal tat translocase

Promotor(s): prof.dr. J.M. van Dijl

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Nieuwe productiemogelijkheden ontdekt voor “cellulaire fabriek” B. subtilis

Bacteriën gebruiken specifieke transportsystemen voor het opnemen en uitscheiden van moleculen, die functies hebben in hun stofwisseling, voor verdediging tegen andere organismen en voor de communicatie tussen cellen. Enkele transportsystemen zorgen specifiek voor de uitscheiding (secretie) van eiwitten.

Het modelorganisme Bacillus subtilis wordt in de biotechnologische industrie veel gebruikt als “cellulaire fabriek” voor waardevolle gesecreteerde eiwitten. Soorteigen eiwitten produceren is inmiddels goed mogelijk met de B. subtilis, maar soortvreemde eiwitten produceren blijft vooralsnog moeilijk. Promovendus René van der Ploeg onderzocht hoe de B. subtilis bepaalde gevouwen eiwitten uitscheidt en hoe de toepasbaarheid van B. subtilis vergroot kan worden. Dit kan van belang zijn voor de productie van eiwitten met een medische toepassing.

Van der Ploeg toont aan dat het mogelijk is om eiwitten specifiek via het zogenoemde Tat-systeem van B. subtilis te laten secreteren. Een belangrijk nieuw inzicht is dat interne en externe factoren van invloed zijn op de uitscheiding van eiwitten via het Tat-systeem. Zo blijkt sterke overproductie van de esterase LipA in secretie via Tat te resulteren. Ook blijkt de zoutconcentratie in het groeimedium (de voedingsbodem waarop de bacterie gekweekt wordt) van belang voor Tat-afhankelijke eiwitsecretie. Dit ligt waarschijnlijk aan een intrinsieke gevoeligheid van het Tat-systeem voor zout, stelt de promovendus.

René van der Ploeg (Sneek, 1976) studeerde scheikunde te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Medische microbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Europese Unie. Van der Ploeg is thans onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printView this page in: English

Meer nieuws