Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Slimme Struikgaai laat zich niet afluisteren

14 september 2009

Wie wat bewaart, die heeft wat. Dat geldt ook voor de struikgaai, een kraaiensoort die graag zijn wormen of noten in de grond bewaart voor later. Helaas liggen er altijd concurrenten op de loer, maar de struikgaai laat zich niet zomaar bestelen.

Met behulp van slimme trucjes, zoals het voedsel verstoppen in de schaduw of herbegraven, probeert hij collega’s om de tuin te leiden. Dat doet hij niet alleen als een andere vogel hem kan zien, maar ook als de ander hem alleen kan horen. Dit ontdekte Gert Stulp, als promovendus verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, tijdens zijn afstudeeronderzoek voor de master Behavioral en Cognitive Neurosciences. Het onderzoek wordt gepubliceerd in Biology Letters.

Onbespied verstoppen

Stulp gebruikte drie verschillende opstellingen om zijn hypothese te bewijzen, dat struikgaaien ook letten op geluiden. Daarvoor gebruikte hij zeven struikgaaien, grijsblauwe vogels iets groter dan een merel, uit de Californische natuur. De vogels waren twee aan twee ondergebracht in ruime kooien waar in het midden schotten konden worden geplaatst. In de eerste opstelling werd één van de vogels uit de kooi gehaald en mocht de ander in alle rust, zonder andere vogels of mensen om zich heen, wormen verstoppen. Daarbij kon hij kiezen tussen een bakje met zachte aarde en een bakje met aquariumsteentjes. De inhoud van het eerste bakje maakte geen geluid als de vogel er in groef, de inhoud van het tweede wel. Bij deze opstelling hadden de zeven struikgaaien een sterke voorkeur voor het ‘lawaaiige’ bakje.

Zien of horen

In de tweede opstelling kregen de gaaien bezoek van een collega. Deze kon door een doorzichtige afscheiding in de kooi zien wat de andere vogel deed. Ook nu verstopten de vogels hun wormen het meest in het bakje met steentjes. In de derde opstelling kregen de vogels ook bezoek van een andere gaai. In dit geval werd er een schot tussen de gaaien in geplaatst waarvoor zij elkaar niet konden zien, maar wel horen. De vogels verstopten nu meer voedsel in het bakje met ‘stille’ grond. Uit dit experiment blijkt dat de struikgaai niet alleen slimme trucjes toepast als de concurrent toekijkt, maar ook als deze alleen maar toehoorder is.

Curriculum Vitae

Gert Stulp (1983) behaalde een bachelor in Kunstmatige Intelligentie en een master (cum laude) in Behavioral en Cognitive Neuroscienses aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het afstudeeronderzoek voor zijn master, naar het ‘verstopgedrag’ van struikgaaien, deed hij aan de universiteit van Cambridge (Engeland) onder leiding van experimenteel psycholoog professor Nicola Clayton en gedragsbioloog Simon Verhulst (RUG). Op dit moment is Stulp promovendus in de evolutionaire psychologie. Zijn onderzoek gaat over de relatie tussen fysieke kenmerken en reproductiestrategieën bij mensen.

Noot voor de pers

Meer informatie: Gert Stulp: tel. 050-363  6326, e-mail: G.Stulp@rug.nl

Gegevens artikel Biology Letters:
Western scrub-jays conceal auditory information when competitors can
hear but cannot see
Gert Stulp, Nathan J. Emery, Simon Verhulst, and Nicola S. Clayton
Biol Lett 2009;5 583-585
http://rsbl.royalsocietypublishing.org/cgi/content/abstract/5/5/583

Laatst gewijzigd:30 november 2017 16:15
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 15 februari 2019

  Groningse ingenieurs studeren straks af in Drachten

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) start in het collegejaar 2019-2020 met een masteropleiding Mechanical Engineering; oftewel werktuigbouwkunde. Prof. dr. ir. Jacquelien Scherpen, voorzitter van het Groningen Engineering Center (GEC) noemde het eerder...

 • 12 februari 2019

  Het klimaatverdriet van Maarten Loonen

  De klimaatverandering op Spitsbergen; Maarten Loonen maakt het al jaren aan den lijve mee. Hij kan uren vertellen over ganzen, rendieren en gletsjers, over de onmetelijke en ons onbekende natuur. Maar het meest raakt hem de klimaatklok die voorttikt...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...