Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Arthur Japin gastschrijver aan RUG

09 september 2009

Arthur Japin is komend najaar gastschrijver aan de Rijksuniversiteit Groningen. Vanaf eind september verzorgt hij werkcolleges over geschiedenis en fictie en geeft hij publieke lezingen over zijn schrijverschap en de rol daarin van werkelijkheid en fictie. Het gastschrijverschap van Arthur Japin begint met een openbaar interview door Coen Peppelenbos. De openbare optredens vinden plaats op de maandagavonden 28 september, 5 en 12 oktober in het Academiegebouw aan de Broerstraat 5 te Groningen en beginnen om 20.00 uur.   

Programma

Maandag 28 september – Openbaar interview
Schrijver en literair journalist Coen Peppelenbos spreekt met Arthur Japin over zijn schrijverschap, leven en werk.

 

Maandag 5 oktober –Lezing: Over Liefde in de Archieven
Vanaf het moment dat de romanschrijver valt voor zijn hoofdpersoon vult hij de hiaten in de geschiedenis op met zijn eigen fantasie. Hoe creëer je door middel van dit samengaan van feit en fictie nieuwe mogelijkheden?

 

Maandag 12 oktober – Lezing: De Vierde Wand
Een auteur staat te midden van zijn materiaal als een toneelspeler in een decor en moet zich dwingen zijn eigen bedenksels voor waar aan te nemen. Over de oorsprong en noodzaak van de verbeeldingskracht als stijlmiddel.

 

Werkcolleges: De Waarheid verzonnen
Fictie biedt zowel de schrijver als de lezer de gelegenheid een geschiedenis weer tot leven te doen komen. In de werkcolleges gaat Arthur Japin met een geselecteerde groep studenten op zoek naar de mogelijke bronnen van hun eigen schrijverschap. Op welke manier zijn die het beste aan te boren?  

Arthur Japin

Arthur Japin (1956) studeerde enkele jaren Nederlandse taal- en letterkunde in Amsterdam om daar vervolgens de theaterschool te doorlopen, waar hij in 1982 afstudeerde. Hij speelde diverse rollen voor radio en televisie en op toneel bij onder andere Toneelgroep Centrum en de Theaterunie. Ook zong hij een kleine rol bij de Nederlandse Opera.
 

In 1996 debuteerde hij als schrijver met de verhalenbundel Magonische verhalen. Bij het grote publiek brak hij door met de historische roman De zwarte met het witte hart, dat wereldwijd vertaald werd. Voor zijn roman Een schitterend gebrek (2004) ontving hij de Libris-prijs en zijn laatste roman De overgave (2007) werd bekroond met NS Publieksprijs 2008. Zijn werk wordt wereldwijd vertaald. Ook schreef hij een operalibretto en filmscenario’s zoals voor De Vliegenierster van Kazbek, die dit najaar in de bioscopen te zien zal zijn. Arthur Japin is de vaste presentator van de komische tv-quiz QI.

Gastschrijverschap

Sinds 1986 is aan de Rijksuniversiteit Groningen elk najaar een gastschrijver verbonden. De gastschrijver verzorgt openbare lezingen en een reeks werkcolleges. Arthur Japin is de 24e gastschrijver. Eerdere gastschrijvers aan de Groningse universiteit waren onder meer Dick Hillenius, Doeschka Meijsing, Willem Wilmink, Monica van Paemel, Willem Jan Otten, Gerrit Krol, Nelleke Noordervliet, Bernlef, Rutger Kopland, Joost Zwagerman, Thomas Rosenboom, Bas Heijne, Koos van Zomeren, Tonnus Oosterhoff, Marjolijn Februari, Esther Jansma en Kader Abdolah. De organisatie van het Gastschrijverschap is in handen van de RUG en Studium Generale Groningen. 

Voor meer informatie 

Guus Termeer, Studium Generale Groningen, telefoon (050) 363 5464, www.rug.nl/studium

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 10 oktober 2018

  Studenten bouwen mesohut

  In deze video vertellen studenten wat er zo interessant is aan mesolithische (Midden-Steentijd) onderkomens van ca. 7000 jaar geleden en waarom de experimentele archeologie een bijzonder inzichtelijke en verbazingwekkende subdiscipline is.

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...