Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Britse theoloog Alister McGrath bezoekt Groningen

10 september 2009

In september 2009 houdt de wereldberoemde theoloog Alister McGrath in Groningen twee lezingen.

Alister McGrath begon zijn carrière als moleculair bioloog. Hij publiceerde aanvankelijk vooral over geschiedenis van de theologie. De laatste tijd is hij het meest bekend als opponent van Richard Dawkins. In Nederland publiceerde hij onder meer Geloof en natuurwetenschap: een introductie (Kampen: Kok, 2006), Dawkins als misvatting: wat er mis is met het atheïstisch fundamentalisme (Kampen: Ten Have, 2008) en 2000 jaar christendom: een introductie (Kampen: Kok, 2000).

Woensdag 16 september:Darwin and the Divine. Evolutionary thought and religious belief’
Tijd: 20.00-21.30
Plaats: Aula, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen.
Opgave bij: Studium Generale, studium@rug.nl,  tel. 3635463.

Donderdag 17 september:Truth, Beauty and Goodness. A new vision for natural theology’ (boekpresentatie van Een open geheim. Natuurlijke theologie als brandpunt voor geloof, kunst en wetenschap).
Tijd: 10.00-12.00
Plaats: Zittingzaal, Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap, Oude Boteringestraat 38, Groningen
Opgave via http://www.rug.nl/ggw/nieuws/090917McGrath of bij de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap, tel. 050-3635568.

Bij beide evenementen is de voertaal Engels.

De lezing op woensdag 16 september is een onderdeel van de Studium Generale serie ‘Darwin today. The power of evolutionary thinking’, naar aanleiding van de 150e verjaardag van Charles Darwins geruchtmakende boek The origin of species. In de cyclus wordt onderzocht hoe dit werk verschillende wetenschappen heeft beïnvloed en in hoeverre het heeft geleid tot vernieuwing van die wetenschappen. Alister McGrath bespreekt de impact van Darwin in de theologie.

McGraths tweede lezing op donderdag 17 september is gekoppeld aan een presentatie van de Nederlandse vertaling van zijn boek The open secret. A new vision for natural theology (2006). Het boek komt uit bij Uitgeverij Kok in Kampen onder de titel Een open geheim. Natuurlijke theologie als brandpunt voor geloof, kunst en wetenschap.

Noot voor de pers

Informatie: Mathilde van Dijk, tel. 050-363 5568, e-mail; mathilde.van.dijk@rug.nl

Laatst gewijzigd:04 januari 2018 15:26

Meer nieuws

 • 24 september 2018

  Keurig groen gedrag kan sociaal verrekte ongemakkelijk zijn

  Waarom is het zo moeilijk een heilig boontje te zijn? Jan Willem Bolderdijk over zijn onderzoek naar de schurende randjes van duurzaam gedrag.

 • 18 september 2018

  Swingend veldwerk in Haagse migrantenkerken

  Wie er oog voor heeft, vindt honderden migrantenkerken in ons land, vooral in de grote steden. Antropologisch gezien werelden op zichzelf. Hoe gaat men daar om met thema’s als gezondheid, seksualiteit, veiligheid? Wilde verhalen doen soms de ronde....

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...