Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Wereldpremière Urmas Sisask door Grieg Pianoduo en astronoom Peter Barthel

01 september 2009

Op vrijdag 18 september 2009 vindt een bijzonder concert plaats in De Oosterpoort in Groningen. In aanwezigheid van componist Urmas Sisask en de Estse ambassadeur mw. Gita Kalmet zal Sisasks nieuwe compositie ‘Sombrero’ voor vierhandig piano in wereldpremière gaan in een nieuw concertprogramma van het Grieg Pianoduo, ‘Keys to the Stars’.

Dit nieuwe werk ‘Sombrero’, dat Sisask speciaal heeft gecomponeerd bij gelegenheid van het door de Verenigde Naties uitgeroepen ‘Internationaal Jaar van de Sterrenkunde 2009’ is opgedragen aan de Groningse pianisten Elles van der Heiden en Siebert Nix (het Grieg Pianoduo), en de Groningse hoogleraar astronomie Peter Barthel. Zij drieën zullen ook het werk uitvoeren, naast andere vierhandige werken van Sisask en van Schubert.

Hierbij zal het pianospel worden begeleid door live geprojecteerde grootscherm-beelden van de objecten uit het heelal die in Sisasks muziek verklankt worden. Reeds bij verschillende gelegenheden hebben het duo en de astronoom samen opgetreden (onder meer bij het Peter de Grote Festival) – steeds met groot succes.

Starry Sky

De componist en amateur-astronoom Urmas Sisask is geboren in 1960 in Estland. Naast zijn hoofdactiviteiten als serieus componist houdt hij zich bezig met astronomische observaties en geeft hij talrijke concertlezingen in het muzikale observatorium-planetarium in zijn woonplaats in Estland, Jäneda. Zijn composities zijn eclectisch van stijl en veelvuldig doordrenkt van symboliek. Maar bovenal blijft de astronomie Sisasks grootste inspiratie-bron, wat blijkt uit verscheidene titels van zijn grotere werken zoals Starry Sky, Pleiaden en Andromeda.

Astromuziek

Sisask publiceerde al meer dan honderd opusnummers bij een grote muziekuitgeverij in Duitsland en hierin zijn naast instrumentale werken ook composities te vinden voor koor en orkest. Met dit oeuvre heeft Sisask een geheel eigen compositie-stroming geformuleerd die inmiddels bekend staat onder de naam 'astromuziek'. Het Groningse Grieg Pianoduo heeft recentelijk een succesvolle CD uitgebracht met de kosmische muziek van Sisask: de sonate ‘Milky Way’ en de ‘Spiral Symphony’.

Peter Barthel is hoogleraar sterrenkunde aan het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen en was tevens captain van het team dat de 2008 Academische Jaarprijs voor wetenschapscommunicatie won. Hij maakte in 2000 samen met collega Mark Neeser een fraaie afbeelding van het Sombrero sterrenstelsel, gebruik makend van een acht meter telescoop in Chili. Deze afbeelding - die een veelverkochte poster is geworden - heeft nu de componist tot inspiratie gediend.


Meer informatie
- Siebert Nix, tel. 050-3124991, e-mail: griegpianoduo@home.nl
- Peter Barthel, tel. 050-3634064, e-mail: p.d.barthel@rug.nl

Kaarten en informatie: www.de-oosterpoort.nl
Meer informatie over het Internationaal Jaar van de Sterrenkunde: Marieke Baan, coördinator IYA2009 in Nederland. Tel: 020-5257480 of via info@jaarvandesterrenkunde.nl.

Laatst gewijzigd:04 januari 2018 15:24

Meer nieuws

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....

 • 14 februari 2018

  Portugese pleisterplaatsen meer in trek bij jonge grutto’s dan Spaanse

  Mo Verhoeven van de Rijksuniversiteit Groningen en collega’s hebben ontdekt dat de jonge grutto’s deze verandering in het trekpatroon bewerkstelligen. Bijna alle volwassen vogels blijven namelijk op de trek naar Nederland trouw aan hun normale route:...

 • 14 februari 2018

  Jochen Mierau: ‘De gezondheidsverschillen in Noord-Nederland zijn bizar’

  Als kleine jongen ervoer hij het enorme contrast tussen Oost- en West-Berlijn. Nu maakt hij zich sterk voor het verminderen van schrijnende gezondheidsverschillen in onze regio. Een gesprek met Jochen Mierau, de onvermoeibare initiatiefnemer van de...