Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Wereldpremière Urmas Sisask door Grieg Pianoduo en astronoom Peter Barthel

01 september 2009

Op vrijdag 18 september 2009 vindt een bijzonder concert plaats in De Oosterpoort in Groningen. In aanwezigheid van componist Urmas Sisask en de Estse ambassadeur mw. Gita Kalmet zal Sisasks nieuwe compositie ‘Sombrero’ voor vierhandig piano in wereldpremière gaan in een nieuw concertprogramma van het Grieg Pianoduo, ‘Keys to the Stars’.

Dit nieuwe werk ‘Sombrero’, dat Sisask speciaal heeft gecomponeerd bij gelegenheid van het door de Verenigde Naties uitgeroepen ‘Internationaal Jaar van de Sterrenkunde 2009’ is opgedragen aan de Groningse pianisten Elles van der Heiden en Siebert Nix (het Grieg Pianoduo), en de Groningse hoogleraar astronomie Peter Barthel. Zij drieën zullen ook het werk uitvoeren, naast andere vierhandige werken van Sisask en van Schubert.

Hierbij zal het pianospel worden begeleid door live geprojecteerde grootscherm-beelden van de objecten uit het heelal die in Sisasks muziek verklankt worden. Reeds bij verschillende gelegenheden hebben het duo en de astronoom samen opgetreden (onder meer bij het Peter de Grote Festival) – steeds met groot succes.

Starry Sky

De componist en amateur-astronoom Urmas Sisask is geboren in 1960 in Estland. Naast zijn hoofdactiviteiten als serieus componist houdt hij zich bezig met astronomische observaties en geeft hij talrijke concertlezingen in het muzikale observatorium-planetarium in zijn woonplaats in Estland, Jäneda. Zijn composities zijn eclectisch van stijl en veelvuldig doordrenkt van symboliek. Maar bovenal blijft de astronomie Sisasks grootste inspiratie-bron, wat blijkt uit verscheidene titels van zijn grotere werken zoals Starry Sky, Pleiaden en Andromeda.

Astromuziek

Sisask publiceerde al meer dan honderd opusnummers bij een grote muziekuitgeverij in Duitsland en hierin zijn naast instrumentale werken ook composities te vinden voor koor en orkest. Met dit oeuvre heeft Sisask een geheel eigen compositie-stroming geformuleerd die inmiddels bekend staat onder de naam 'astromuziek'. Het Groningse Grieg Pianoduo heeft recentelijk een succesvolle CD uitgebracht met de kosmische muziek van Sisask: de sonate ‘Milky Way’ en de ‘Spiral Symphony’.

Peter Barthel is hoogleraar sterrenkunde aan het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen en was tevens captain van het team dat de 2008 Academische Jaarprijs voor wetenschapscommunicatie won. Hij maakte in 2000 samen met collega Mark Neeser een fraaie afbeelding van het Sombrero sterrenstelsel, gebruik makend van een acht meter telescoop in Chili. Deze afbeelding - die een veelverkochte poster is geworden - heeft nu de componist tot inspiratie gediend.


Meer informatie
- Siebert Nix, tel. 050-3124991, e-mail: griegpianoduo@home.nl
- Peter Barthel, tel. 050-3634064, e-mail: p.d.barthel@rug.nl

Kaarten en informatie: www.de-oosterpoort.nl
Meer informatie over het Internationaal Jaar van de Sterrenkunde: Marieke Baan, coördinator IYA2009 in Nederland. Tel: 020-5257480 of via info@jaarvandesterrenkunde.nl.

Laatst gewijzigd:04 januari 2018 15:24

Meer nieuws

 • 16 november 2018

  Prof. dr. Dirk Slotboom wint FSE Teaching Award 2017

  Op de Education Day van de Faculty of Science and Engineering is de winnaar van de Faculty Teaching Award 2017 onthuld: prof. dr. Dirk Slotboom is verkozen tot FSE-docent van het jaar 2017.

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 14 november 2018

  De lift tussen leven en dood

  De celmembraan is de grens van het leven. Dit dunne vettige omhulsel houdt de inhoud van de cel bij elkaar. De transporteiwitten in die membraan zijn van levensbelang. Ze zorgen voor contact en uitwisseling met de buitenwereld. RUG-hoogleraar biochemie...