Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

NWO-subsidie voor onderzoek naar de geschiedenis van de censuur van de geschiedenis

17 augustus 2009

Sinds mensenheugenis hebben machthebbers de geschiedenis gecensureerd. Een nieuw wereldwijd onderzoek bekijkt hoe deze censuur de afgelopen decennia precies verliep, vanaf archiefzuivering en manipulatie van geschiedenisleerboeken tot geknoei met postume reputaties. Want de donkere kant van de geschiedenis werpt licht op haar zonnezijde. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) verstrekte hiervoor een subsidie van 0,6 miljoen euro.

Net zoals maatschappijen goed bestudeerd kunnen worden op de atypische momenten van hun diepste crisissen, zo heeft ook de geschiedenis van de geschiedschrijving haar bevoorrechte maar verrassende uitzichtspunten. Het project zal aantonen dat de wereldwijde studie van de geschiedenis van de censuur van de geschiedenis één van die onverwachte uitzichtspunten is. Nooit voorheen werd dergelijke studie ondernomen. Terwijl het hoofdproject, Geschiedenis van de censuur van de geschiedenis (1945–2010), het gehele domein bestrijkt, pogen drie subprojecten enkele van zijn belangrijke dimensies te bestuderen. De censuur van archieven (1945–2010) analyseert de infrastructuur van de geschiedschrijving; De censuur van geschiedenisleerboeken (1945–2010) handelt over het belangrijkste instrument van de populaire geschiedenis; en Rechtszaken over postume privacy en reputatie (1980–2010) kijkt naar het gebruik van de wet om de vrije uiting en uitwisseling van geschiedvisies te ontmoedigen.

Het project ontwart de knoop die macht, vrijheid en geschiedenis verbindt. Het verkent relaties op het kruispunt van geschiedenis, politiek, recht en ethiek. Het gaat daarbij niet om de geschiedenis van de censuur, maar om de censuur van de geschiedenis, en om de geschiedenis van de censuur van de geschiedenis in het bijzonder. Tegen deze achtergrond vormt de aanwezigheid van de censuur van de geschiedenis in diverse regio’s, genres en thema’s de kern van het project. Het is in eerste instantie de bedoeling om het verhaal van die censuur te vertellen.

Het project heeft wetenschappelijke en sociaal-culturele waarde op vier fronten: als een indicator van de universele aanwezigheid van de censuur van de geschiedenis; als een heuristisch kompas voor sleutelepisoden uit het verleden en uit de geschiedschrijving; als een instrument om het besef aan te scherpen van de risico’s die het historisch beroep loopt; en als een eerbetoon aan de historici die het slachtoffer van de censuur werden.

Contact:  Dr. Antoon De Baets, RUG, afdeling Geschiedenis

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:16
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 04 juli 2018

  Met fotostrips beter voorbereid naar de dokter

  Fotostrips lijken een goede manier om patiënten voor te bereiden op een gesprek met een dokter. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Ruth Koops van ’t Jagt. Vooral ouderen en anderen die moeite hebben met een huisarts te communiceren kunnen er veel...

 • 29 juni 2018

  Kijkmiddag scheepswrak Rutten op zaterdag 30 juni

  Aanstaande zaterdag 30 juni organiseert de Rijksuniversiteit Groningen een kijkmiddag bij het wrak van een vroeg 18e-eeuws koopvaardijschip in de Noordoostpolder. Bezoekers zijn van harte welkom bij de opgraving nabij Rutten tussen 13.00 en 16.00 uur...

 • 06 juni 2018

  Nadruk op bloed, zweet en tranen veranderde medische wetenschap

  Bloed, urine, melk, zweet en sperma. Dat deze stoffen niet alleen voor medici, scheikundigen of biologen interessant zijn, bewijst de promotie van historicus Ruben Verwaal. Hij heeft onderzocht hoe artsen de lichaamssappen bestudeerden in de achttiende...