Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

NWO-subsidie voor onderzoek naar de geschiedenis van de censuur van de geschiedenis

17 augustus 2009

Sinds mensenheugenis hebben machthebbers de geschiedenis gecensureerd. Een nieuw wereldwijd onderzoek bekijkt hoe deze censuur de afgelopen decennia precies verliep, vanaf archiefzuivering en manipulatie van geschiedenisleerboeken tot geknoei met postume reputaties. Want de donkere kant van de geschiedenis werpt licht op haar zonnezijde. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) verstrekte hiervoor een subsidie van 0,6 miljoen euro.

Net zoals maatschappijen goed bestudeerd kunnen worden op de atypische momenten van hun diepste crisissen, zo heeft ook de geschiedenis van de geschiedschrijving haar bevoorrechte maar verrassende uitzichtspunten. Het project zal aantonen dat de wereldwijde studie van de geschiedenis van de censuur van de geschiedenis één van die onverwachte uitzichtspunten is. Nooit voorheen werd dergelijke studie ondernomen. Terwijl het hoofdproject, Geschiedenis van de censuur van de geschiedenis (1945–2010), het gehele domein bestrijkt, pogen drie subprojecten enkele van zijn belangrijke dimensies te bestuderen. De censuur van archieven (1945–2010) analyseert de infrastructuur van de geschiedschrijving; De censuur van geschiedenisleerboeken (1945–2010) handelt over het belangrijkste instrument van de populaire geschiedenis; en Rechtszaken over postume privacy en reputatie (1980–2010) kijkt naar het gebruik van de wet om de vrije uiting en uitwisseling van geschiedvisies te ontmoedigen.

Het project ontwart de knoop die macht, vrijheid en geschiedenis verbindt. Het verkent relaties op het kruispunt van geschiedenis, politiek, recht en ethiek. Het gaat daarbij niet om de geschiedenis van de censuur, maar om de censuur van de geschiedenis, en om de geschiedenis van de censuur van de geschiedenis in het bijzonder. Tegen deze achtergrond vormt de aanwezigheid van de censuur van de geschiedenis in diverse regio’s, genres en thema’s de kern van het project. Het is in eerste instantie de bedoeling om het verhaal van die censuur te vertellen.

Het project heeft wetenschappelijke en sociaal-culturele waarde op vier fronten: als een indicator van de universele aanwezigheid van de censuur van de geschiedenis; als een heuristisch kompas voor sleutelepisoden uit het verleden en uit de geschiedschrijving; als een instrument om het besef aan te scherpen van de risico’s die het historisch beroep loopt; en als een eerbetoon aan de historici die het slachtoffer van de censuur werden.

Contact:  Dr. Antoon De Baets, RUG, afdeling Geschiedenis

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:16

Meer nieuws

 • 24 september 2018

  Presentatie boek over archeologisch onderzoek De Onlanden

  Zuidelijk van de stad Groningen ligt een geliefd natuurgebied: De Onlanden. Het Groninger Instituut voor Archeologie van de RUG heeft hier afgelopen jaren uitgebreid onderzoek gedaan. De resultaten staan beschreven in het boek ‘Huisplaatsen in De Onlanden...

 • 20 september 2018

  Martijn Wieling gestart als bijzonder hoogleraar Nedersaksische/Groningse taal en cultuur

  Per 1 juli 2018 is Dr. Martijn Wieling benoemd tot bijzonder hoogleraar Nedersaksische / Groningse Taal en Cultuur. Wieling (Emmen, 1981) is universitair hoofddocent bij de opleiding Informatiekunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij gaat gedurende...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...