Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

NWO-subsidie voor onderzoek naar de geschiedenis van de censuur van de geschiedenis

17 augustus 2009

Sinds mensenheugenis hebben machthebbers de geschiedenis gecensureerd. Een nieuw wereldwijd onderzoek bekijkt hoe deze censuur de afgelopen decennia precies verliep, vanaf archiefzuivering en manipulatie van geschiedenisleerboeken tot geknoei met postume reputaties. Want de donkere kant van de geschiedenis werpt licht op haar zonnezijde. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) verstrekte hiervoor een subsidie van 0,6 miljoen euro.

Net zoals maatschappijen goed bestudeerd kunnen worden op de atypische momenten van hun diepste crisissen, zo heeft ook de geschiedenis van de geschiedschrijving haar bevoorrechte maar verrassende uitzichtspunten. Het project zal aantonen dat de wereldwijde studie van de geschiedenis van de censuur van de geschiedenis één van die onverwachte uitzichtspunten is. Nooit voorheen werd dergelijke studie ondernomen. Terwijl het hoofdproject, Geschiedenis van de censuur van de geschiedenis (1945–2010), het gehele domein bestrijkt, pogen drie subprojecten enkele van zijn belangrijke dimensies te bestuderen. De censuur van archieven (1945–2010) analyseert de infrastructuur van de geschiedschrijving; De censuur van geschiedenisleerboeken (1945–2010) handelt over het belangrijkste instrument van de populaire geschiedenis; en Rechtszaken over postume privacy en reputatie (1980–2010) kijkt naar het gebruik van de wet om de vrije uiting en uitwisseling van geschiedvisies te ontmoedigen.

Het project ontwart de knoop die macht, vrijheid en geschiedenis verbindt. Het verkent relaties op het kruispunt van geschiedenis, politiek, recht en ethiek. Het gaat daarbij niet om de geschiedenis van de censuur, maar om de censuur van de geschiedenis, en om de geschiedenis van de censuur van de geschiedenis in het bijzonder. Tegen deze achtergrond vormt de aanwezigheid van de censuur van de geschiedenis in diverse regio’s, genres en thema’s de kern van het project. Het is in eerste instantie de bedoeling om het verhaal van die censuur te vertellen.

Het project heeft wetenschappelijke en sociaal-culturele waarde op vier fronten: als een indicator van de universele aanwezigheid van de censuur van de geschiedenis; als een heuristisch kompas voor sleutelepisoden uit het verleden en uit de geschiedschrijving; als een instrument om het besef aan te scherpen van de risico’s die het historisch beroep loopt; en als een eerbetoon aan de historici die het slachtoffer van de censuur werden.

Contact:  Dr. Antoon De Baets, RUG, afdeling Geschiedenis

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:16
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 11 december 2018

  Eeuwenoude recepten uit de beerput (video)

  Archeoloog Merit Hondelink onderzoekt wat Nederlandse stedelingen uit de middenklasse aten in de 16e tot en met de 18e eeuw. Ze onderzoekt monsters uit oude beerputten op sporen van voedselbereiding. Maar Hondelink kookt zelf ook vergeten gerechten,...

 • 07 december 2018

  Nieuw themanummer Stem-, Spraak en Taalpathologie

  Stem-, Spraak- en Taalpathologie heeft het themanummer “Research Tutorials door Nederlandstalige onderzoekers in het buitenland, deel II” gepubliceerd.

 • 03 december 2018

  Huidig onderzoek naar terpen en wierden in beeld

  Annet Nieuwhof, Johan Nicolay (beiden Archeologie RUG) en Jeroen Wiersma (Kenniscentrum Landschap) brengen een nieuw boek uit over de stand van zaken in het onderzoek van het terpen- en wierdenland.