Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Niels Taatgen benoemd tot hoogleraar Cognitive Modelling

18 augustus 2009

Niels Taatgen is per 1 augustus 2009 benoemd tot hoogleraar Cognitive Modelling bij het Research Institute for Artificial Intelligence and Cognitive Engineering (ALICE) van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. De leerstoel richt zich op het bouwen van theorieën over menselijk denken met behulp van computersimulatie en experimenteel onderzoek. Taatgens belangrijkste projecten richten zich op het leren van complexe vaardigheden, de waarneming van tijd, de invloed van de omgeving op gedrag, maar met name ook op multitasking, een onderwerp dat momenteel sterk in de belangstelling staat. In tegenstelling tot de momenteel gangbare opvatting dat mensen slecht zijn in multitasking, is hij van mening dat mensen juist heel goed zijn in multitasking, en dat problemen juist toe te schrijven zijn aan het feit dat mensen minder goed zijn in het doen van een enkele taak. Samen met prof. Dario Salvucci (Drexel University in Philadelphia) werkt hij aan een boek met de titel "The Multitasking Mind", dat volgend jaar zal verschijnen.

Taatgen (1964) studeerde informatica en psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde in 1999 op het proefschrift ‘Learning without limits’ in de Gedrags- en Maatschappijwetenschappen. Ook daarna bleef hij als universitair docent verbonden aan de RUG bij de afdeling Cognitiewetenschappen, later Kunstmatige Intelligentie. Daarna werkte hij gedeeltelijk bij de Carnegie Mellon universiteit in Pittsburgh, VS en aan de RUG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:13

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.