Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Niels Taatgen benoemd tot hoogleraar Cognitive Modelling

18 augustus 2009

Niels Taatgen is per 1 augustus 2009 benoemd tot hoogleraar Cognitive Modelling bij het Research Institute for Artificial Intelligence and Cognitive Engineering (ALICE) van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. De leerstoel richt zich op het bouwen van theorieën over menselijk denken met behulp van computersimulatie en experimenteel onderzoek. Taatgens belangrijkste projecten richten zich op het leren van complexe vaardigheden, de waarneming van tijd, de invloed van de omgeving op gedrag, maar met name ook op multitasking, een onderwerp dat momenteel sterk in de belangstelling staat. In tegenstelling tot de momenteel gangbare opvatting dat mensen slecht zijn in multitasking, is hij van mening dat mensen juist heel goed zijn in multitasking, en dat problemen juist toe te schrijven zijn aan het feit dat mensen minder goed zijn in het doen van een enkele taak. Samen met prof. Dario Salvucci (Drexel University in Philadelphia) werkt hij aan een boek met de titel "The Multitasking Mind", dat volgend jaar zal verschijnen.

Taatgen (1964) studeerde informatica en psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde in 1999 op het proefschrift ‘Learning without limits’ in de Gedrags- en Maatschappijwetenschappen. Ook daarna bleef hij als universitair docent verbonden aan de RUG bij de afdeling Cognitiewetenschappen, later Kunstmatige Intelligentie. Daarna werkte hij gedeeltelijk bij de Carnegie Mellon universiteit in Pittsburgh, VS en aan de RUG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:13

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 08 juni 2018

  Feringa verguld met bronzen buste en boek

  Donderdagmiddag 7 juni werd een klein Nobel-feestje gevierd op de Rijksuniversiteit Groningen. Beide Nobelprijswinnaars van de RUG zijn in brons vereeuwigd: natuurkundige prof. dr. Frits Zernike staat al zo'n 60 jaar in het Academiegebouw en vanaf nu...