Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

25 jaar Rechtenpropedeuse in Leeuwarden

27 augustus 2009

Op 1 september 2009 is het precies vijfentwintig jaar geleden dat de Rijksuniversiteit Groningen in Leeuwarden begon met het aanbieden van de propedeuse Rechtsgeleerdheid.

De Vestiging Friesland werd opgericht omdat in het begin van de jaren ‘80 de instroom van Friese leerlingen in het wetenschappelijk onderwijs achterbleef bij het landelijk gemiddelde. Daardoor kwam de gedachte op dat meer VWO-abituriënten voor de universiteit zouden kiezen als deze dichtbij huis zou zijn.

De Vestiging voorziet al vijfentwintig jaar in een behoefte: sinds 1984 volgen jaarlijks ongeveer veertig eerstejaarsstudenten in de Friese hoofdstad de rechtencolleges, die worden gegeven door docenten uit Groningen. Door dit kleinschalige onderwijs zijn de studieresultaten van de Leeuwarden-studenten doorgaans beter dan die van hun jaargenoten aan de hoofdvestiging. Na één jaar vervolgen ze hun studie in Groningen.

'Zo'n kleine groep werkt goed', zegt coördinator Willemien Jonker in een interview met RTV Noord op 26 augustus.

Begin studiejaar op 27 augustus

De studentengroep 2009-2010 maakt op donderdag 27 augustus zijn entree in de Friese vestiging van de universiteit. Dan vindt een introductiebijeenkomst plaats waar alle nieuwkomers met een jubileum-presentje worden verwelkomd.

Laatst gewijzigd:12 november 2015 08:38

Meer nieuws

 • 23 november 2023

  Invitation to join the 'Applied AI' community

  The remarkable progress in artificial intelligence (AI) is transcending boundaries and finding invaluable applications across diverse academic disciplines. Recognizing the transformative potential of AI, we are proud to introduce the new theme,...

 • 28 augustus 2023

  Liekuut | Herzie het rampen- en noodrecht ingrijpend vóór de volgende crisis

  Mr. Adriaan J. Wierenga bepleit een grondige herziening en versimpeling van het staatsnoodrecht vóórdat de volgende crisis zich aandient. Een goede wet kan levensreddend zijn.

 • 20 juni 2023

  Recht op een gezonde mond

  Dominique Mollet, promovendus Gezondheidsrecht, wil dat er door juridisch onderzoek meer aandacht komt voor mondgezondheid. Hiervoor werkt ze onder andere samen met de Aletta Jacobs School of Public Health.