Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Faculteit Economie en Bedrijfskunde opent academisch jaar met lezing over cultuurverschillen in organisaties

24 augustus 2009

Geert Hofstede, emeritus hoogleraar Organisational Anthropology and International Management, en Roel Louwhoff, Executive Board member British Telecom Group, spreken op dinsdag 1 september 2009 in Groningen. De beide alumni van de Rijksuniversiteit Groningen openen dan het academisch jaar van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de universiteit. Het thema is: Cultural differences in organisations. Dit sluit nauw aan bij het internationale karakter van de faculteit, mede het gevolg van het toenemend aantal buitenlandse studenten en onderzoekers.

De faculteit viert de opening van het academisch jaar traditiegetrouw met haar medewerkers, studenten en genodigden. Tijdens het feestelijke evenement wordt ook de Docent van het Jaar bekendgemaakt, gekozen door studenten. Dagvoorzitter bij de opening is dr. Floor Rink van de faculteit, expert op het gebied van diversiteit in teams. De voertaal bij de opening is Engels.

 

Hofstede en Louwhoff

Als Nederlander in een Britse organisatie ondervindt bedrijfskundige Roel Louwhoff van British Telecom Group (BT) aan den lijve de effecten van cultuurverschillen in organisaties. In zijn lezing gaat hij in op cultuurveranderingen bij BT en wat het bedrijf en hijzelf daarbij leerden. Met een vergelijking tussen 'What the British say', 'What the Dutch understand' en 'What the British mean', illustreert hij op humoristische wijze hoe verschillen tot misverstanden kunnen leiden op de werkvloer.

 

Organisatiepsycholoog Geert Hofstede is internationaal bekend om zijn interculturele studies en met name de door hem geformuleerde graadmeter voor cultuurverschillen. Zijn cultuurmodel kent een aantal dimensies, zoals bijvoorbeeld de mate van masculiniteit, machtsafstand en individualisme. Een van zijn standaardwerken is 'Allemaal andersdenkenden: omgaan met cultuurverschillen'. 

Docent van het Jaar

Voor de verkiezing van de Docent van het Jaar worden elk academisch jaar de docenten met de hoogste scores op hun evaluaties door studenten genomineerd. Een speciale jury bestaande uit student-vertegenwoordigers van de faculteit bepaalt de uiteindelijke winnaar.  

Locatie en programma

1 september, zaal 15, Zernikegebouw (J), Landleven 12, Zernikecomplex, Groningen

15.30  Welkom
16.00  Opening door dr. Floor Rink. Welkom door decaan prof.dr. Elmer Sterken
16.05  Presentatie Roel Louwhoff, MSc
16.35  Presentatie prof. Geert Hofstede
17.10  Bekendmaking Docent van het Jaar
           Aansluitend borrel

Contact

-  drs. Nienke Bastiaans, hoofd Communicatie Faculteit Economie en Bedrijfskunde, tel. (050) 363 37 85

- website British Telecom Group

- website Geert Hofstede

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....