Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Hans Goedkoop houdt Letterenlezing

19 augustus 2009

Op dinsdag 25 augustus opent dr. Hans Goedkoop, presentator van het tv-programma Andere Tijden, het academisch jaar van de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen. Goedkoop doet dat met het uitspreken van de Letterenlezing. De lezing, met de titel ‘Verzamelde misverstanden over ons historisch besef’, is gratis toegankelijk voor belangstellenden.

Van de academische wereld tot de politiek lijkt iedereen het eens te zijn dat er iets moet gebeuren aan ons afkalvend historisch besef. Toch wordt de voor dat doel ontwikkelde nationale canon niet verplicht gesteld in het onderwijs en dreigt het eveneens voor dat doel opgerichte Nationaal Historisch Museum in geruzie ten onder te gaan voor er een steen van is gelegd. Waar ligt dat aan?

Hans Goedkoop ziet de driftige discussies van de afgelopen jaren als een komedie van misverstanden, die typerend is voor ons maatschappelijk debat in de huidige tijd in het algemeen. De elite van politiek en academia kan oproepen wat ze wil, maar of dat nu veel kracht uitoefent op de burger? En wie ontbreekt het nu het meest aan historisch besef, die burger of juist die elite?

Hans Goedkoop

Hans Goedkoop (Ermelo, 1963) studeerde Geschiedenis en promoveerde in 1996 cum laude op de biografie van Herman Heijermans, Geluk . Die biografie werd bekroond met de Henriëtte de Beaufort-prijs en de Dordtprijs voor de biografie. Sinds 1995 schrijft Goedkoop voor NRC Handelsblad over Nederlandse literatuur. Zijn beste stukken werden bewerkt en gebundeld in Een verhaal dat het leven moet veranderen (2004). Goedkoop doceerde in 2001 als gastcriticus aan de Rijksuniversiteit Groningen met de lezingenserie 'Nieuwe ogen; een blik op de Nederlandse literatuur en literatuurkritiek van nu'. De laatste jaren is hij bij het grote publiek vooral bekend als presentator van Andere Tijden, het historische televisiemagazine van NPS en VPRO. Daarnaast werkt hij momenteel aan een biografie van Renate Rubinstein.

De Letterenlezing

Al ruim twintig jaar opent de Faculteit der Letteren haar academisch jaar met de Letterenlezing. Daarin geeft een bekende Nederlander zijn of haar mening over het belang van de Letteren (talen, kunst, literatuur, media, (kunst)geschiedenis, archeologie en communicatie) voor de maatschappij. Eerdere sprekers waren o.a. Jan Blokker, Abram de Swaan, Elsbeth Etty, Marcel Möring en Henk van Os.

De Letterenlezing is gratis toegankelijk voor belangstellenden.
Tijd: 25 augustus 2009 om 16.00 uur
Locatie: Aula, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Contact

Drs. Anneke Kok, communicatieadviseur Faculteit der Letteren, tel. 050-3635909,  http://www.rug.nl/video/archief/letterenlezing2009

Laatst gewijzigd:04 januari 2018 15:24

Meer nieuws