Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Chemotaxis: a complex network of interconnecting pathways and amplification loops

03 juli 2009

Promotie: A. Kortholt, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Chemotaxis: a complex network of interconnecting pathways and amplification loops

Promotor(s): prof.dr. P.J.M. van Haastert, prof.dr. A. Wittinghofer

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Meer inzicht in de werking van chemotaxis

Arjan Kortholt leverde met zijn promotieonderzoek een bijdrage aan het verschijnsel chemotaxis: het bewegen van cellen naar een hoge concentratie van een stof. Dit speelt in de natuur een belangrijke rol in veel processen. Zo is het bijvoorbeeld essentieel voor de ontwikkeling van een embryo, het zoeken van voedsel door bacteriën en de migratie van bloedcellen tijdens een afweerreactie van ons immuunsysteem. Ook bij de ontwikkeling en progressie van verschillende ziektes, zoals bijvoorbeeld astma, artritis, arteriosclerose en kanker, is chemotaxis betrokken. Het onderzoeken van het mechanisme van chemotaxis kan daarom een belangrijke bijdrage leveren aan het begrijpen en verklaren van deze processen.

Kortholt onderzocht allerlei aspecten van chemotaxis en ontdekte daarbij vele nieuwe eiwitten, moleculen en paden. Met zijn onderzoek toont hij aan dat chemotaxis niet afhankelijk is van een enkel essentieel pad - zoals lange tijd werd gedacht - maar gereguleerd wordt door een complex netwerk van samenwerkende signaalpaden met complexe positieve en negatieve terugkoppelingen. Daarmee levert hij niet alleen een bijdrage aan het begrijpen van chemotaxis, maar geeft hij ook inzicht in fundamentele celbiologische processen, zoals het verbreken van symmetrie en polariteit. Ook kwamen er vele nieuwe interessante vragen naar voren. Dit alles is samengevat in een nieuw model voor chemotaxis, dat daarom niet alleen als raamwerk kan dienen voor het begrijpen van chemotaxis, maar ook de start kan zijn voor nieuw en spannend onderzoek.

Arjan Kortholt (Groningen, 1979) studeerde scheikunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij zijn promotieonderzoek deed bij de Cell Biochemistry Group. Het onderzoek werd gefinancierd door NWO en de RUG. Inmiddels werkt hij met een Humboldt stipendium als post-doc in het Max-Planck-Institut für molekulare Physiologie in Dortmund (Duitsland).

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Smoking gun

  Amina Helmi vond het bewijs voor de theorie dat delen van de Melkweg niet alleen zijn gegroeid door de geboorte van eigen sterren, maar ook door samensmeltingen met andere sterrenstelsels. Voor deze ontdekking was het wachten op de data van ruimtemissie...