Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Molecular and biomolecular switches

03 juli 2009

Promotie: M. Walko, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Molecular and biomolecular switches

Promotor(s): prof.dr. B.L. Feringa

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Nieuwe fotochrome moleculaire schakelaars

In zijn proefschrift beschrijft Martin Walko de synthese van en de studie naar enkele nieuwe fotochrome moleculaire schakelaars, met de nadruk op het reguleren van hun chiroptische eigenschappen, de mogelijkeden om te complexeren en hun reactiviteit. Moleculaire schakelaars behoren tot de meest basale componenten van moleculaire apparaten. Het schakelen van deze moleculen is gebaseerd op de eigenschap dat ze in twee toestanden kunnen bestaan en reversibel tussen deze toestanden kunnen overgaan. Bij fotochrome moleculaire schakelaars vormt licht de stimulus voor het schakelproces. De twee toestanden van de schakelaar verschillen niet alleen in de structuur van het molecuul, maar ook in veel fysische en chemische eigenschappen. Het ontwerp en de synthese van moleculaire schakelaars is een belangrijke uitdaging, om gewenste eigenschappen op het moleculaire en supramoleculaire niveau te kunnen moduleren.

Om de mogelijke toepassing van de fotochrome schakelaars uit te breiden naar een vaste fase bestudeerde Walko tevens het schakelen van oppervlaktegebonden schakelaars. Ook beschrijft hij hoe een membraangebonden proteïnekanaal getransformeerd is in een nanoklep die gestuurd kan worden met licht, door er een fotochrome moleculaire schakelaar aan te koppelen. Het gemodificeerde proteïnekanaal, dat ingebed is in een lipidemembraan, kan worden geopend en gesloten met licht van verschillende golflengtes.

Martin Walko (Slowakije, 1976) studeerde aan de P. J. Šafárik University in Košice, Slovakia, waar hij inmiddels weer werkt als postdoc. Zijn promotieonderzoek verrichtte hij bij het Stratingh Instituut voor scheikunde, op de afdeling Organische en Moleculaire Anorganische Chemie. Het onderzoek werd gefinancierd door het Zernike Institute for Advanced Materials van de RUG.

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39

Meer nieuws

 • 05 december 2018

  Fotoreportage: De schatten van de UB

  Fotoreportage over bijzondere boeken op de afdeling Bijzondere collecties van de UB.

 • 30 november 2018

  NTU Singapore and UG sign Double Doctorate agreement

  The highly ranked Nanyang Technological University ( NTU ) in Singapore and the University of Groningen (UG) have signed a Collaborative Degree PhD Programme in Materials and Nanoscience/-engineering . This agreement allows for the co-supervision of...

 • 29 november 2018

  SLF Afstudeerprijs voor student Technische Bedrijfskunde

  Masterstudent Bram Klein Kranenbarg van de Rijksuniversiteit Groningen heeft de SLF Afstudeerprijs 2018 gewonnen. Hij nam het in de finale op tegen Collin Drent van de Technische Universiteit Eindhoven. De jury koos unaniem Bram Klein Kranenbarg als...