Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Molecular and biomolecular switches

03 juli 2009

Promotie: M. Walko, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Molecular and biomolecular switches

Promotor(s): prof.dr. B.L. Feringa

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Nieuwe fotochrome moleculaire schakelaars

In zijn proefschrift beschrijft Martin Walko de synthese van en de studie naar enkele nieuwe fotochrome moleculaire schakelaars, met de nadruk op het reguleren van hun chiroptische eigenschappen, de mogelijkeden om te complexeren en hun reactiviteit. Moleculaire schakelaars behoren tot de meest basale componenten van moleculaire apparaten. Het schakelen van deze moleculen is gebaseerd op de eigenschap dat ze in twee toestanden kunnen bestaan en reversibel tussen deze toestanden kunnen overgaan. Bij fotochrome moleculaire schakelaars vormt licht de stimulus voor het schakelproces. De twee toestanden van de schakelaar verschillen niet alleen in de structuur van het molecuul, maar ook in veel fysische en chemische eigenschappen. Het ontwerp en de synthese van moleculaire schakelaars is een belangrijke uitdaging, om gewenste eigenschappen op het moleculaire en supramoleculaire niveau te kunnen moduleren.

Om de mogelijke toepassing van de fotochrome schakelaars uit te breiden naar een vaste fase bestudeerde Walko tevens het schakelen van oppervlaktegebonden schakelaars. Ook beschrijft hij hoe een membraangebonden proteïnekanaal getransformeerd is in een nanoklep die gestuurd kan worden met licht, door er een fotochrome moleculaire schakelaar aan te koppelen. Het gemodificeerde proteïnekanaal, dat ingebed is in een lipidemembraan, kan worden geopend en gesloten met licht van verschillende golflengtes.

Martin Walko (Slowakije, 1976) studeerde aan de P. J. Šafárik University in Košice, Slovakia, waar hij inmiddels weer werkt als postdoc. Zijn promotieonderzoek verrichtte hij bij het Stratingh Instituut voor scheikunde, op de afdeling Organische en Moleculaire Anorganische Chemie. Het onderzoek werd gefinancierd door het Zernike Institute for Advanced Materials van de RUG.

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.