Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Models for nonlinear optical spectra of coupled oscillators

03 juli 2009

Promotie: A.G. Dijkstra, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Models for nonlinear optical spectra of coupled oscillators

Promotor(s): prof.dr. J. Knoester

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Model beschrijft energietransport in een biomolecuul

Biomoleculen die in lauw water drijven, zijn continu in beweging. Hoewel deze bewegingen snel zijn, is het met moderne lasertechniek mogelijk om er in detail naar te kijken. Arend Dijkstra onderzocht modellen die beschrijven wat er gebeurt als een serie infrarode lichtpulsjes uit een laser een biomolecuul raakt. Het licht brengt de atomen in het molecuul aan het trillen. Hij ontdekte dat de precieze manier waarop dit gebeurt, afhangt van de moleculaire structuur en van de toestand van het water in de directe omgeving van het molecuul. Dit is belangrijk omdat het betekent dat deze informatie gemeten kan worden in een experiment. Het model van Dijkstra verklaart hoe de structuur van het biomolecuul en de interactie met het water de precieze aard van de trillingen beïnvloeden en hoe dat te zien is met lichtpulsjes. Bovendien volgt uit het model hoe de trillingen in de tijd veranderen, wat informatie oplevert over energietransport in een biomolecuul. Dijkstra’s modellen kunnen worden gebruikt om experimentele resultaten te interpreteren. Er volgt bijvoorbeeld uit wat de oorzaak is van de Z-vorm die in de experimentele spectra van bepaalde eiwitten wordt gezien. Verder voorspelt het model hoe het transport van energie door een stukje eiwit te volgen is in de metingen.

Arend Dijkstra (Groningen, 1980) studeerde natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij zijn promotieonderzoek uitvoerde bij het Instituut voor Theoretische natuurkunde en het Zernike Institute for advanced materials.

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.