Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Receptor-like kinases. Proteome, dynamics and function

03 juli 2009

Promotie: H. Najafi Zarrini, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Receptor-like kinases. Proteome, dynamics and function

Promotor(s): prof.dr. J.T.M. Elzenga

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Veranderingen in signaaltransductie-eiwitten in de plant bij verzilting

Najafi Zarrini onderzocht veranderingen in bepaalde eiwittten, de receptor-like kinases, uit de plasmamembraan van planten die zijn blootgesteld aan zout. Receptor-like kinases (RLK’s) zijn belangrijke signaaltransductie-eiwitten. Slechts weinig RLK’s zijn gekarakteriseerd, maar wel is bekend dat ze een belangrijke rol spelen in de plant. In planten behoren RL- genen tot één grote genfamilie, die zo’n drie procent van het genoom van Arabidopsis (zandraket) in beslag neemt. Om de functie van al deze receptoren te kunnen bepalen zou men het liefst zo veel mogelijk receptoren in één keer willen kunnen aantonen en bestuderen. Massaspectrometrie (MS) maakt dat mogelijk.

Verzilting van landbouwgronden is een wereldwijd probleem. Het blootstellen van planten aan zout leidt tot verandering van de eiwitsamenstelling van de plasmamembraan. Met behulp van MS kon Zarrini meer dan 900 eiwitten detecteren. Hieronder bevonden zich 69 RLK’s. Door blootstelling aan zout ging het niveau van 46 eiwitten (waaronder 1 RLK) omhoog en van 32 (waaronder 5 RLK’s) omlaag. Verder karakteriseerde hij tien RLK’s, met behulp van mutanten. Slechts een van deze mutanten vertoonde een fenotype. De hoofdwortel was korter en het wortelstelsel vertoonde meer zijwortels. Dit fenomeen werd versterkt onder osmotische stress. De betrokken RLK noemde hij Branching Inhibiting Receptor 1 (BIR1).

Door gebruik te maken van een conservatief deel van de kinase (het subdomein VIb van het kinase domein van alle Leucine-rich repeat RLKs) als antigen, kon een antilichaam worden ontwikkeld, waarmee de dynamiek van een groot aantal RLKs in één experiment kan worden bestuderen. Met behulp van dit antilichaam kon Zarrini veranderingen zichtbaar maken in planten die op zout waren gegroeid.

Najafi Zarrani (Iran, 1969) studeerde plantenteelt aan de Iraanse University of Shiraz. Zijn promotieonderzoek verrichtte hij aan de RUG bij het Laboratorium voor Plantenfysiologie, onderdeel van het Centre for Ecological and Evolutionary Studies (CEES) en bij de onderzoeksgroep Membrane Enzymology van het Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB). Zarrani keert terug naar zijn voormalige werkgever in Iran, de Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University (SANRU).

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.