Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Angiogenesis in human liver tumors

01 juli 2009

Promotie: mw. W. Zeng, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Angiogenesis in human liver tumors

Promotor(s): prof.dr. S. Poppema, mw.prof.dr. G. Molema, prof.dr. N. Zhang

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Tegengaan van bloedvatvorming niet effectief bij levertumoren

Het remmen van angiogenese, de groei van nieuwe bloedvaten, wordt beschouwd als een belangrijke nieuwe methode om tumorgroei tegen te gaan. Immers: als er minder bloedvaten naar de tumor gaan, krijgt deze minder bouwstoffen aangeleverd en kan dus minder groeien. Deze methode wordt bij verschillende soorten kanker getest en toegepast. Over de effectiviteit van deze behandelmethode bij leverkanker, het vijfde meest voorkomende type kanker, is nog weinig bekend.

Wenjiao Zeng onderzocht de doorbloeding, de activatie- en delingsstatus van de endotheelcellen die de tumorbloedvaten bekleden, de factoren die betrokken zijn bij nieuwe bloedvatvorming, en de mate van bloedvatmaturatie van levertumoren. Hierbij richtte ze zich met name op genexpressie en de bijbehorende productie van eiwitten waarvan op dit moment wordt gedacht dat ze een essentiële rol spelen in de initiatie van bloedvatnieuwvorming.

Zeng concludeert dat het endotheel van het vasculaire netwerk bij levertumoren niet angiogeen geactiveerd is en dat de bloedvaten in deze tumoren overwegend volgroeid en stabiel zijn. Met andere woorden: levertumoren lijken de groei van nieuwe bloedvaten niet te stimuleren. Het tegengaan van angiogenese lijkt dan ook geen goede therapiekeuze voor dit type tumoren. Hoe levertumoren de aanvoer van bouwstoffen dan wel controleren moet nader onderzocht worden.

Wenjiao Zeng (China, 1975) studeerde geneeskunde in Shanghai. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdelingen Pathologie en Medische Biologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Bernoulli Stichting. Zeng werkt thans als docent aan de Fudan universiteit in Sjanghai, China.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printView this page in: English

Meer nieuws