Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Small heat shock proteins. Implications for neurodegeneration and longevity

01 juli 2009

Promotie: M.J. Vos, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Small heat shock proteins. Implications for neurodegeneration and longevity

Promotor(s): prof.dr. H.H. Kampinga

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Genetische modulatie gaat celveroudering van de fruitvlieg tegen

Lichamelijke veroudering en ouderdomgerelateerde ziektes, zoals de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Huntington, treden op wanneer individuele cellen slechter gaan functioneren. De vouwing van eiwitten speelt hierbij een belangrijke rol. Als eiwitten niet juist worden opgevouwen, kunnen ze gaan klonteren en het functioneren van de cel verstoren.

Binnen de cel is een speciale groep eiwitten actief die de eiwitvouwing ondersteunen en klontering kunnen voorkomen. Deze zogenaamde chaperonnes bestaan uit een aantal eiwitfamilies. Promovendus Michel Vos onderzocht de rol van een van die families, de kleine chaperonnes (sHSP’s), bij het vouwen van eiwitten en bij het “repareren” van misgevouwen eiwitten. Hij ontdekte dat de verschillende leden van de sHSP families duidelijk verschillende rollen hebben, zowel de sHSP uit mensen als die uit de fruitvlieg. Ook toont Vos aan welke specifieke sHSP in een levend organisme effectief is, om degeneratie door ziekteverwekkende eiwitten tegen te gaan.

Door de niveaus van sHSP’s genetisch te moduleren kon Vos de levensduur van fruitvliegen beïnvloeden. Hiermee toont hij aan dat door genetische modulatie celveroudering bij fruitvliegen tegengegaan kan worden. Deze inzichten kunnen op termijn helpen bij het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor ouderdomgerelateerde ziektes.

Michel Vos (Delfzijl, 1979) studeerde biologie in Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Celbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), waar hij inmiddels als postdoc werkt. Het promotieonderzoek werd mede gefinancierd door SenterNovem.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printView this page in: English

Meer nieuws