Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Summer school over groene keuzes

De psychologie van milieuvriendelijk gedrag
09 juli 2009

Het gedrag van consumenten is een belangrijke factor bij het ontstaan van milieuproblemen. Huishoudelijk energiegebruik en autogebruik leiden bijvoorbeeld tot CO2 uitstoot. Maar hoe krijg je mensen zover dat zich zich milieuvriendelijk gaan gedragen? Hoe stimuleer je groene keuzes zoals minder autorijden, korter douchen, het gebruik van spaarlampen en het isoleren van huizen? Dat is de centrale vraag van de eerste “Summer school on Theories in Environmental Psychology” (STEP2009), die van 13 tot en met 17 juli 2009 wordt georganiseerd door de afdeling Psychologie van de Rijksuniversiteit Groningen.

De summer school brengt promovendi uit verschillende landen en belangrijke organisaties op het gebied van duurzaamheid samen. Vijftig jonge wetenschappers die aan de summer school deelnemen, doen allen onderzoek op het gebied van de omgevingspsychologie.

In de summer school gaan de deelnemers onderzoeksvoorstellen ontwikkelen die gericht zijn op het begrijpen, verklaren en veranderen van gedrag dat leidt tot milieuproblemen. Daarmee proberen de jonge wetenschappers oplossingen te vinden voor vragen en problemen die worden ingebracht door de hoofdsponsoren van de summer school (het Ministerie van VROM, de Gemeente Groningen, Eneco, SenterNovem, Transumo, Gasunie en het RUG-energiecentrum EDReC).

Er wordt gewerkt in vijf workshops, die elk gericht zijn op een specifiek duurzaamheidsthema. Tien internationale experts op het gebied van de omgevingspsychologie, waaronder Wesley Schultz en John Thøgerson, begeleiden de summer school. Onderwerpen die aan bod komen zijn: huishoudelijk energiegebruik, acceptatie van milieubeleid en effecten van interventies gericht op het verminderen van energiegebruik. De summer school wordt op maandag 13 juli geopend door de Groningse rector magnificus Frans Zwarts.

Lezingen zijn beperkt toegankelijk voor het publiek. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij STEP2009@rug.nl. Meer informatie is te vinden op www.rug.nl/psy/firststep.

Noot voor de pers

Meer informatie:
- drs. K.E. (Kees) Keizer, tel. 050-363 6461, e-mail: k.e.keizer@rug.nl
- prof. dr. E.M. (Linda) Steg, tel. 050-363 6482, e-mail: e.m.steg@rug.nl

Laatst gewijzigd:04 januari 2018 15:22

Meer nieuws

 • 24 september 2018

  Keurig groen gedrag kan sociaal verrekte ongemakkelijk zijn

  Waarom is het zo moeilijk een heilig boontje te zijn? Jan Willem Bolderdijk over zijn onderzoek naar de schurende randjes van duurzaam gedrag.

 • 17 september 2018

  Pesten is een probleem van ons allemaal

  Van leerkrachten wordt veel verwacht; naast een stimulerend academisch klimaat, moeten ze er ook voor zorgen dat er niet gepest wordt in de klas. Ze zijn echter niet voldoende opgeleid om pesten effectief aan te kunnen pakken. Bovendien ontbreekt er...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...