Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Concert Koninklijk Academisch Orkest van Uppsala, 13 juni

08 juni 2009

Het Koninklijk Academisch Orkest van de Universiteit van Uppsala o.l.v. Stefan Karpe treedt zaterdag 13 juni op in de Martinikerk te Groningen. Het concert begint om 18.30 uur en de toegang is gratis. Na afloop worden de bezoekers in de gelegenheid gesteld een vrijwillige bijdrage te doneren aan het Eric Bleumink Fonds, waarmee studenten uit ontwikkelingslanden in de gelegenheid worden gesteld (een deel van) hun studie in Groningen te volgen. Het concert vindt plaats in het kader van de samenwerking tussen de universiteiten van Groningen en Uppsala.  

Programma

Op het programma van het concert staan:
Sergej Rachmaninov – Pianoconcert nr. 2
Bela Bartok – Concert voor Orkest
Nils-Erik Mammerfeldt – Dancing by Numbers

 

Het orkest is opgericht in 1627 en behoort tot de meest toonaangevende orkesten van Zweden. Een korte tournée brengt het Koninklijk Academisch Orkest naar Nederland: optredens onder leiding van de vaste dirigent Stefan Karpe zijn voorzien in Groningen (13 juni, Martinikerk) en Amsterdam (14 juni, Dominicuskerk). De solist in het werk van Rachmaninov is Staffan Scheja (1950). Scheja debuteerde als 14-jarige met het Zweeds Radio Orkest, en volgde zijn opleiding o.a. aan het Koninklijk Conservatorium in Stockholm en aan de Juilliard Academy in New York.

Band met Zweden

Tuss en Zweden en Groningen bestaan van oudsher nauwe banden, onlangs nog eens bevestigd door het bezoek van het koningspaar van Zweden aan Delfzijl en de stad Groningen, samen met H.M. Koningin Beatrix. De universiteiten van Groningen en Uppsala werken ook al sinds vele jaren samen in heel verschillende onderwijs- en onderzoeksprojecten.

Toen er sprake was van een concertreis naar Amsterdam is dan ook spontaan besloten om het Koninklijk Academisch Orkest van de Universiteit van Uppsala een optreden te laten verzorgen in de stad Groningen. In heel korte tijd werd o.a. onderdak gevonden in de Martinikerk.  Dat dit bezoek juist nu plaats vindt is des te verheugender, omdat de RUG in het weekend van 13 juni een hoogtepunt kent in haar lustrumviering rond het thema “Arts meet Science”, met de Nacht van Kunst en Wetenschap op verschillende locaties in de stad. 

 

De aanvangstijd van het concert is 18.30 uur. Toegang vrij (kerk open: 18.00 uur), met mogelijkheid om na afloop een vrijwillige bijdrage te geven aan het Eric Bleumink Fonds, ten behoeve van studenten uit ontwikkelingslanden.  

Contact 

Drs. J.M.F. Borg,  Bureau Internationale Samenwerking, RUG
Tel. 050-3635927/5420

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:13

Meer nieuws

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...