Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Perceived health status in Multiple Sclerosis patients

29 juni 2009

Promotie: mw. M. Krokavcova, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Perceived health status in Multiple Sclerosis patients

Promotor(s): prof.dr. J.W. Groothoff

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Sociale steun belangrijk voor MS-patiënten

Multiple Sclerose (MS) is een aandoening waarbij onder andere verlammingsverschijnselen kunnen ontstaan, door schade aan het zenuwstelsel. Vaak treft MS relatief jonge mensen. Martina Krokavcova onderzocht de invloed van onder meer sociale steun, werk, functionele beperkingen en depressie en angst op ervaren gezondheidstoestand van MS-patiënten.

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat sociale steun van vrienden en bekenden een positieve invloed heeft op de ervaren fysieke gezondheidstoestand. Sociale steun van familie heeft meer positieve invloed op de ervaren psychische gezondheidstoestand. Depressie heeft met name bij oudere patiënten een negatieve invloed op de ervaren fysieke gezondheidstoestand en op ervaren psychische gezondheidstoestand bij jongere patiënten. Angst heeft bij jongere patiënten een grotere invloed op de ervaren gezondheidstoestand dan bij oudere patiënten.

Onverwachte verslechtering kan MS patiënten confronteren met onzekerheid over de prognose en ontwikkeling van hun beperkingen. Om die reden moeten ze goed geïnformeerd zijn over wat hun te wachten staat, zo stelt Krokavcova. Samenwerking is essentieel in het behandelplan tussen patiënt, diens naaste familie en de zorgverleners. Behandelende artsen dienen ook continu de behoefte aan psychische steun bij patiënten en hun families na te gaan, aangezien depressie vaak en ook suïcide relatief vaak voorkomt in deze patiëntencategorie. Daarnaast is een multidisciplinaire aanpak nodig vanwege de complicaties van MS, met inbreng van de deskundigheid van fysiotherapeuten en revalidatie-artsen in het begeleidingsproces.

Martina Krokavcova (Slowakije, 1975) studeerde psychologie aan de PJ Safarik universiteit in Kosice, Slowakije. Aan de afdeling Neurologie van diezelfde universiteit verrichtte ze ook haar promotieonderzoek. Inmiddels werkt ze er als docent en onderzoeker.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws