Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Dithienylethene optical switches. Multicomponent molecular systems

26 juni 2009

Promotie: J. Areephong, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Dithienylethene optical switches. Multicomponent molecular systems

Promotor(s): prof.dr. B.L. Feringa

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Moleculaire multischakelaars voor optische gegevensopslag

In de zoektocht naar mogelijke optische geheugensystemen deed promovenda Jetsuda Areephong onderzoek naar moleculaire schakelaars op basis van zowel elektriciteit als licht, zogenaamde multischakelaars.

Dithienylethenen zijn photochrome verbindingen die, na bestraling met ultraviolet of zichtbaar licht, schakelen tussen twee specifieke toestanden, een kleurloze open vorm en gekleurde gesloten vorm. Jetsuda Areephong gebruikte voor haar promotieonderzoek photochrome dithienylethenen om multi-functionele systemen te onderzoeken. Enkele voorbeelden zijn de syntheses en photochemische karakterisatie van multi-schakelaars voor multi-adresseerbare systemen en SiMe2-verbonden dithienyletheen dimeer. Zij vond geen significante intramoleculaire interactie tussen de twee dithienyletheen eenheden, ondanks hun nabijheid.

Verder onderzocht ze de photo- en electrochemische eigenschappen van “self-assembled monolayers” van diarylethenen op non-metallische oppervlaktes. De toestand van het gemeclificeerde oppervlak kan zonder verval elektrochemisch gelezen worden om een read/write/erase-informatie te verkrijgen.

Areephong beschrijft dat de photochemische schakel eigenschappen van dithienyletheen verbindingen gebruikt worden om electropolymerisatie eigenschappen te bepalen van bis-terthiophene monomeer op het oppervlak onder bestraling van uv en zichtbaar licht. In de open vorm, wordt elektropolymeren gevormd door oxidatieve a , a -koppeling, terwijl in de gesloten vorm de polymerisatie is uitgeschakeld.

Vervolgens maakte zij photochemische sexithiopheen moleculaire draden door gebruik te maken van elektrochemische dimerisatie van dithienyletheen monomeren. De photochrome dithienyletheen eenheden behouden hun photochemische eigenschappen als ze deel uit maken van een aaneengesloten p -geconjugeerd sexthiopheen systeem.

Ten slotte voerde zij de synthese uit van stervormige dithienyletheen gesubstitueerde hexaphenylbenzenen door een dicobaltoctacarbonyl-gekatalyseerde cyclotrimerizatie reactie. Deze reactie illustreert een directe en makkelijke methode voor de synthese van hexaphenylbenzeen gecentreerde multi-dithienyletheen systemen.

Jetsuda Areephong (Thailand, 1981) studeerde aan de Mahidol universiteit in Thailand. Zij deed haar onderzoek met een Ubbo Emmius Beurs bij de onderzoeksgroep van Ben Feringa van het Stratingh Institute, afdeling Scheikunde. Ze gaat als postdoc verder met dit onderzoek.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 15 februari 2019

  Groningse ingenieurs studeren straks af in Drachten

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) start in het collegejaar 2019-2020 met een masteropleiding Mechanical Engineering; oftewel werktuigbouwkunde. Prof. dr. ir. Jacquelien Scherpen, voorzitter van het Groningen Engineering Center (GEC) noemde het eerder...

 • 12 februari 2019

  Het klimaatverdriet van Maarten Loonen

  De klimaatverandering op Spitsbergen; Maarten Loonen maakt het al jaren aan den lijve mee. Hij kan uren vertellen over ganzen, rendieren en gletsjers, over de onmetelijke en ons onbekende natuur. Maar het meest raakt hem de klimaatklok die voorttikt...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...