Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Emblemen van lijdzaamheid. Recht, geneeskunde en techniek in het hagiografische werk van Antonio Gallonio (1556-1605)

25 juni 2009

Promotie: J.J. Touber, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Emblemen van lijdzaamheid. Recht, geneeskunde en techniek in het hagiografische werk van Antonio Gallonio (1556-1605)

Promotor(s): prof.dr. C.G. Santing, prof.dr. K. van Berkel

Faculteit: Letteren

 

Wereldlijke elementen in het hagiografisch werk van Antonio Gallonio

In het proefschrift van Jetze Touber staan de hagiografische werken van Antonio Gallonio (1556-1605) centraal, een priester die leefde en werkte in het Rome van de Contrareformatie. Zijn leven lang verzamelde Gallonio documenten over heiligen en verwerkte deze in verschillende teksten. In dit oeuvre heeft Touber elementen van recht, geneeskunde en techniek geïdentificeerd. Deze wereldlijke professies wonnen in de zestiende eeuw aan interne cohesie en kregen een sterke positie in de West-Europese samenlevingen. Gallonio verwerkte deze wereldlijke elementen in zijn oeuvre om de ambities van de eraan gerelateerde beroepsgroepen om te buigen tot christelijke nederigheid en lijdzaamheid.

Gallonio werd als biechtvader en geestelijk leidsman van leden van de maatschappelijke elite voortdurend geconfronteerd met de ambities van dergelijke beroepsgroepen met betrekking tot maatschappelijke verhoudingen, het menselijke lichaam en het benutten van de krachten in de natuur. De juridische, medische en technische elementen die Gallonio in zijn oeuvre verwerkte, hadden als doel deze ambities om te buigen tot christelijke nederigheid en lijdzaamheid. De werken van Gallonio zijn op te vatten als een bijdrage aan de onderwerping van ambitieuze leken aan het gezag van de katholieke kerk: sociale disciplinering in dienst van confessionalisering. Alle juridische, medische en technische elementen in Gallonio’s oeuvre zijn tekens die verwijzen naar de ijdelheid van wereldlijke inspanningen en de superioriteit van geestelijke zaken. Gallonio presenteerde de geestelijkheid op deze manier als een beroepsgroep die van veel vitaler belang was voor de mensheid dan seculiere beroepsgroepen.

Jetze Touber (Winsum [Gr.], 1977) studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek, gefinancierd door NWO, aan de Faculteit der Letteren bij de afdeling Geschiedenis, het onderzoeksinstituut ICOG en de onderzoekscholen OGWG en Mediëvistiek.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 11 december 2018

  Eeuwenoude recepten uit de beerput (video)

  Archeoloog Merit Hondelink onderzoekt wat Nederlandse stedelingen uit de middenklasse aten in de 16e tot en met de 18e eeuw. Ze onderzoekt monsters uit oude beerputten op sporen van voedselbereiding. Maar Hondelink kookt zelf ook vergeten gerechten,...

 • 07 december 2018

  Nieuw themanummer Stem-, Spraak en Taalpathologie

  Stem-, Spraak- en Taalpathologie heeft het themanummer “Research Tutorials door Nederlandstalige onderzoekers in het buitenland, deel II” gepubliceerd.

 • 05 december 2018

  Fotoreportage: De schatten van de UB

  Fotoreportage over bijzondere boeken op de afdeling Bijzondere collecties van de UB.