Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Care and aftercare related to implant-retained prostheses

24 juni 2009

Promotie: A. Visser, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Care and aftercare related to implant-retained prostheses

Promotor(s): prof.dr. A. Vissink, prof.dr. H.J.A. Meijer, prof.dr. G.M. Raghoebar

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Zorgbehoefte bij tandheelkundige implantaten

Begin jaren 1970 werden tandheelkundige implantaten geïntroduceerd om houvast te geven aan een kunstgebit in de onderkaak. Inmiddels worden ze ook toegepast als houvast voor kunstgebitten in de bovenkaak, gelaatsprotheses en als kroon op implantaten. De behandelresultaten zijn goed en de tevredenheid van de patiënten is groot. Naar schatting zijn er in Nederland meer dan een miljoen tandheelkundige implantaten geplaatst.

Anita Visser deed onderzoek welke zorg en nazorg nodig is voor patiënten met een prothese op één of meer implantaten (kunstgebit, gelaatsprothese, kroon). Uit het onderzoek blijkt dat ieder prothetisch concept specifieke zorg en nazorg vraagt, met als algemeen kenmerk de zeer hoge implantaatoverleving, de hoge mate van tevredenheid van de patiënten, de zeer geringe omvang van de chirurgische complicaties en beperkte omvang van de benodigde nazorg. De benodigde nazorg bestaat voornamelijk uit het zorgen voor een goede hygiëne rond de implantaten en het zo nodig repareren c.q. vervangen van kapotte onderdelen.

Anita Visser (Groningen, 1971) studeerde tandheelkunde te Nijmegen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Kaakchirurgie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Zij werkt thans als tandarts/maxillo-faciaal prothetist aan de afdeling kaakchirurgie in het UMCG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 10 september 2018

  ZonMW-subsidie voor studie naar niertransplantatie

  Onderzoekers van de sectie Nefrologie & Transplantatie van het UMCG hebben een subsidie van maar liefst 1,2 miljoen euro gekregen van Zon MW. De subsidie is voor een groot multicenter onderzoek bij patiënten ouder dan 65 jaar die een niertransplantatie...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.