24 juni 2009

Promotie: M.R. Nejadnik, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Polymer brush-coatings to prevent biomaterials associated infection. Initial bacterial adhesion and biofilm formation

Promotor(s): prof.dr.ir. H.J. Busscher, prof.dr.ir. W. Norde, prof.dr. H.C. van der Mei

Faculteit: Medische Wetenschappen

Borstelcoatings bieden goede bescherming van implantaten

Aanhechting van micro-organismen (bijvoorbeeld bacteriën) aan oppervlakken komt in veel situaties voor. Roest en tandplak zijn bekende voorbeelden. Maar ook bij kunstgewrichten, katheters en andere implantaten kan vorming van biofilms voor onder meer infecties zorgen. Door de vergrijzing wordt steeds vaker gebruik gemaakt van implantaten. Het probleem neemt hiermee in omvang toe.

De gevolgen van geïnfecteerde implantaten zijn verstrekkend. Vaak moet het implantaat vervangen worden in één of twee grote operaties. Dit is niet alleen belastend voor de patiënt, maar er is ook grote kans op een hernieuwde infectie en de extra operaties brengen grote kosten met zich mee.

Uit het promotieonderzoek van Mohammad Nejadnik blijkt dat zogenaamde ‘borstelcoatings’ zeer geschikt zijn in de strijd tegen biofilms. Borstelcoatings bestaan uit lange, draadvormige moleculen, die worden vastgemaakt aan het materiaaloppervlak. Deze borstels vormen een barrière tussen het implantaatoppervlak en de bacterie. Deze techniek werd in Groningen ontwikkeld.

In veel gevallen verminderen borstelcoatings de aanhechting van bacteriën met meer dan 90 procent, zo laat Nejadnik zien. Bovendien hecht de biofilm zich minder sterk aan het implantaat, waardoor hij veel gemakkelijker te verwijderen is van het oppervlak. De biofilms die zich toch nog weten te hechten aan het implantaat kunnen met antibiotica effectiever worden bestreden. Al met al zouden borstelcoatings wel eens de oplossing kunnen zijn om infecties door biofilm bij implantaten te voorkomen, aldus Nejadnik.

Mohammad Nejadnik (Iran, 1978) studeerde scheikunde en biomedische technologie te Teheran, Iran. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Biomaterialen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38