Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Movement and balance control in lower limb amputees

22 juni 2009

Promotie: A.L. Vrieling, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Movement and balance control in lower limb amputees

Promotor(s): prof.dr. K. Postema, prof.dr. E. Otten

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Bewegingspatronen bij prothesebenen

 

Wie met een prothesebeen “op de been” wil blijven en er soepel mee wil leren lopen, moet aanpassingsstrategieën ontwikkelen om de beperkingen te compenseren. Wat voor strategieën mensen hierbij toepassen, onderzocht promovendus Aline Vrieling.

Vrieling liet ervaren protheselopers complexe bewegingen uitvoeren: over een obstakel stappen, starten en stoppen met lopen, een helling op- en aflopen en staan op een bewegend balansplatform. Met behulp van speciale meetapparatuur bracht ze gedetailleerd in kaart hoe de proefpersonen het ontbreken van een actieve knie- of enkelfunctie compenseerden. Ze concludeert dat de proefpersonen diverse aanpassingsstrategieën gebruiken. Nader onderzoek moet duidelijk maken hoe verbeteringen van protheses deze strategieën kunnen ondersteunen.

Om het proces van aanpassen en vernieuwen van motorische programma’s in het zenuwstelsel te bevorderen, adviseert Vrieling vroegtijdig in het revalidatieproces te starten met het trainen van complexe balans- en looptaken.

Aline Vrieling (Hoogezand-Sappemeer, 1972) studeerde geneeskunde te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan het Centrum voor Revalidatie UMCG en het Instituut voor Bewegingswetenschappen van de RUG. Het onderzoek werd mede gefinancierd door Stichting OIM, de Stichting Beatrixoord Noord-Nederland en het Anna Fonds. Vrieling werkt als revalidatiearts in het Centrum voor Revalidatie UMCG.

 

This thesis describes the adjustment strategies that were developed by lower limb amputees while performing complex balance and gait tasks. Due to the loss of somatosensory input and the absence of musculature and one or more joints, a prosthetic limb does not possess the same functional properties as a non-affected limb.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 22 juni 2018

  Minder eiwit in urine vertraagt nierfunctieachteruitgang bij kinderen

  Een behandeling met bloeddrukverlagende medicatie bij kinderen met chronisch nierfalen verlaagt de eiwituitscheiding in hun urine. Hierdoor hebben de kinderen een minder grote kans op verslechtering van hun aandoening. Dit blijkt uit onderzoek van dr...

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 15 juni 2018

  Verslavingszorginstellingen moeten patiënten screenen op ADHD

  Verslavingszorginstellingen moeten patiënten screenen op ADHD Instellingen die verslavingszorg aanbieden, doen er verstandig aan om patiënten direct bij intake te screenen op ADHD. Dat vindt promovendus en psychiater in opleiding Katelijne van Emmerik-van...