Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Movement and balance control in lower limb amputees

22 juni 2009

Promotie: A.L. Vrieling, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Movement and balance control in lower limb amputees

Promotor(s): prof.dr. K. Postema, prof.dr. E. Otten

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Bewegingspatronen bij prothesebenen

 

Wie met een prothesebeen “op de been” wil blijven en er soepel mee wil leren lopen, moet aanpassingsstrategieën ontwikkelen om de beperkingen te compenseren. Wat voor strategieën mensen hierbij toepassen, onderzocht promovendus Aline Vrieling.

Vrieling liet ervaren protheselopers complexe bewegingen uitvoeren: over een obstakel stappen, starten en stoppen met lopen, een helling op- en aflopen en staan op een bewegend balansplatform. Met behulp van speciale meetapparatuur bracht ze gedetailleerd in kaart hoe de proefpersonen het ontbreken van een actieve knie- of enkelfunctie compenseerden. Ze concludeert dat de proefpersonen diverse aanpassingsstrategieën gebruiken. Nader onderzoek moet duidelijk maken hoe verbeteringen van protheses deze strategieën kunnen ondersteunen.

Om het proces van aanpassen en vernieuwen van motorische programma’s in het zenuwstelsel te bevorderen, adviseert Vrieling vroegtijdig in het revalidatieproces te starten met het trainen van complexe balans- en looptaken.

Aline Vrieling (Hoogezand-Sappemeer, 1972) studeerde geneeskunde te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan het Centrum voor Revalidatie UMCG en het Instituut voor Bewegingswetenschappen van de RUG. Het onderzoek werd mede gefinancierd door Stichting OIM, de Stichting Beatrixoord Noord-Nederland en het Anna Fonds. Vrieling werkt als revalidatiearts in het Centrum voor Revalidatie UMCG.

 

This thesis describes the adjustment strategies that were developed by lower limb amputees while performing complex balance and gait tasks. Due to the loss of somatosensory input and the absence of musculature and one or more joints, a prosthetic limb does not possess the same functional properties as a non-affected limb.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 19 maart 2018

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...