Substance P and the neurokinin 1 receptor. From behavior to bioanalysis

22 juni 2009

Promotie: M.G.C. van der Hart, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Substance P and the neurokinin 1 receptor. From behavior to bioanalysis

Promotor(s): prof.dr. J.A. den Boer, prof.dr. E. Fuchs, prof.dr. B.H.C. Westerink

Faculteit: Medische Wetenschappen

Biologische oorzaken depressie

Depressie is een veelvoorkomende aandoening, die grote invloed heeft op het functioneren van patiënten en hun omgeving. De aandoening kan worden veroorzaakt door een samenspel van biologische, psychologische en sociale factoren. Naar de biologische oorzaken is al veel onderzoek gedaan, maar er bestaat op dit vlak nog veel onduidelijkheid.

Marieke van der Hart onderzocht het peptide Substance P en het eiwit waarop dit aangrijpt; de Neurokinine 1 receptor. Uit het onderzoek blijkt dat Neurokinine 1 antagonisten in staat zijn om depressieve symptomen bij proefdieren te verlichten. Met menselijke proefpersonen blijkt dit echter niet het geval te zijn. Een nieuw antidepressivum levert dit onderzoek dus niet op. Wel toont Van der Hart aan dat Substance P en Neurokinine 1 receptoren een belangrijke rol spelen bij affectieve stoornissen en in de hersenen algemeen. Daarmee vergroot dit onderzoek het begrip van het functioneren van de hersenen in het algemeen en psychiatrische ziektes van de hersenen in het bijzonder.

Het is noodzakelijk om gerichter onderzoek te doen naar de rol van Substance P in de hersenen, zo stelt de promovenda. In haar onderzoek heeft ze de onderzoeksmethode voor Substance P op een groot aantal punten verbeterd.

Marieke van der Hart (Eindhoven, 1972) studeerde farmacie te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan het German Primate Center in Göttingen ( Duitsland), de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de RUG en de afdeling Psychiatrie van het UMCG. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de farmaceutische firma Merck en Brains Online BV.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English