Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Doelgericht door samenspel

16 juni 2009

Oratie: prof.dr. H.W. Nijman, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Doelgericht door samenspel 

Leeropdracht: Gynaecologische oncologie, i.h.b. de immunotherapie

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

In zijn inaugurele rede richt Hans Nijman zich op de rol van therapeutische en profylactische vaccins als onderdeel in de strijd tegen kanker. Het immuunsysteem is het verdedigingsmechanisme tegen ongewenste binnendringers van buitenaf, zoals bacteriën, virussen en parasieten en bedreigingen van binnenuit zoals een kankercel. Het immuunsysteem controleert continu of cellen van ons eigen lichaam voldoen aan kenmerken van een gezonde normale cel. Dit betekent dat een optimaal functionerend immuunsysteem in staat is om gezonde van niet gezonde cellen te onderscheiden.

De ontwikkeling van vaccins die kanker voorkómen (profylactisch vaccineren) is in vol bedrijf. Een fascinerend voorbeeld is het profylactisch vaccin tegen het humaan papillomavirus (HPV), wat bescherming moet bieden tegen baarmoederhalskanker.

Het immuunsysteem bij de patiënt met kanker heeft (deels) gefaald en dreigt de strijd te verliezen. Het is voor de hand liggend om het immuunsysteem krachtig te stimuleren, zodat het daarna het gevecht met de kankercel opnieuw aan kan gaan. Dit zogenaamde therapeutisch vaccineren is geen droombeeld maar dagelijkse praktijk. Bijvoorbeeld BCG bij blaaskanker en antilichamen bij patiënten met borst en bloedkanker.

Op de afdeling gynaecologische oncologie van het UMCG wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van algemeen inzetbare kankerspecifieke vaccins. Doelgerichte vaccins tegen eierstokkanker en baarmoederhalskanker worden getest op hun efficiëntie in samenhang met bestaande behandelingen als chirurgie, chemotherapie en radiotherapie.

Verder gaat Nijman in op de onderzoeker als ondernemer en op de organisatie van zorg rondom de patiënt met gynaecologische kanker. Met de juiste begeleiding moet het mogelijk zijn dat de maatschappij meer vruchten plukt van de kennis en kunde die voorhanden zijn in de wetenschap. De onderzoeker moet oog krijgen voor de waarde van zijn of haar bevindingen om te voorkomen dat een potentieel belangrijk product op de plank blijft liggen.

Daarnaast is voor een verbetering van zorg rondom de patiënt met kanker structurering en intensivering van verdere samenwerking tussen de tweede en derdelijns ziekenhuizen van het grootste belang. In de IKNO regio heeft dit voor patiënten met eierstokkanker geresulteerd in een managed clinical netwerk.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printView this page in: English

Meer nieuws