Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Huub Willems benoemd tot bijzonder hoogleraar Corporate Litigation

02 juni 2009

Mr. J.H.M. (Huub) Willems is per 1 juni 2009 benoemd tot bijzonder hoogleraar aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij bekleedt de nieuw ingestelde bijzondere leerstoel Corporate Litigation vanwege het Instituut voor Ondernemingsrecht te Groningen/Rotterdam. De Groningse faculteit is de eerste met een leerstoel Corporate Litigation, een terrein dat steeds belangrijker wordt in de advocatuur.

Corporate litigation is een gespecialiseerd onderdeel van het ondernemingsrecht. Het omvat een aantal juridische vraagstukken op het grensvlak van vennootschapsrecht, arbeidsrecht en procesrecht, waarbinnen het voorkomen en oplossen van (inter)nationale ondernemingsgeschillen centraal staat. De daarop betrekking hebbende procedures gaan bijvoorbeeld over de manier waarop een onderneming wordt bestuurd en conflicten daarover, persoonlijke aansprakelijkheid van bestuurders, overnamegeschillen, uitkoopprocedures, conflicten tussen Ondernemingsraad en vennootschap en conflicten over jaarrekeningen.

Groeiend aandachtsgebied

De afgelopen jaren is er een sterke toename van het aantal procedures op het terrein van corporate litigation, dat zich ontwikkelt tot een belangrijk deel van het ondernemingsrecht. Grote advocatenkantoren hebben de afgelopen jaren speciale secties corporate litigation opgericht.

De nieuwe bijzondere leerstoel is ingesteld door de Stichting Versym, verbonden aan het Instituut voor Ondernemingsrecht. Het Instituut voor Ondernemingsrecht is een wetenschappelijk studiecentrum op het gebied van het vennootschapsrecht, rechtspersonenrecht en ondernemingsrecht van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het staat onder leiding van prof. mr. J.B.Wezeman (RUG) en prof.mr. M.J. Kroeze (EUR). Professor Willems zal deel uitmaken van de sectie Handelsrecht en Arbeidsrecht van de RUG en treedt als hoogleraar toe tot het Instituut voor Ondernemingsrecht.

Curriculum Vitae

Mr. J.H.M. Willems (1944) studeerde Rechtsgeleerdheid te Tilburg en is vice-president van het Gerechtshof te Amsterdam en voorzitter van de Ondernemingskamer. Hij is als geen ander in Nederland thuis op het terrein van corporate litigation. Willems maakt deel uit van verschillende redacties en besturen en is een veelgevraagd spreker op wetenschappelijke congressen en symposia. Sinds 1974 heeft hij veel gepubliceerd over de rol van de rechter, rechtsontwikkeling, corporate litigation en corporate governance. Hij was eerder verbonden aan de universiteiten van Tilburg en Leiden. Thans is hij onder meer voorzitter van de Raad van Tucht te Amsterdam voor registeraccountants en accountants-administratieconsulenten. 

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:13

Meer nieuws

 • 13 december 2018

  Laura Peters: 'Justitie, sluit deal met crimineel'

  Waar in landen om ons heen volop onderhandeld wordt met criminelen over hun straf, is dat in Nederland taboe. Begin er direct mee, betoogt Groningse onderzoeker Laura Peters.

 • 12 december 2018

  Dealen met ondermijningsdelicten: tijd voor een nieuwe strafprocedure

  Ondermijnende criminaliteit vormt een groot maatschappelijk probleem. Onder andere drugscriminaliteit, witwassen, bedreiging en intimidatie van lokale bestuurders leiden tot een forse overbelasting van de strafrechtspleging.

 • 11 december 2018

  Hans ter Haar wint Docent van het Jaar-verkiezing 2018

  Na vier korte minicolleges van de genomineerde docenten: prof. Saskia Peters, mr. Mentko Nap, mr. Hans ter Haar en prof. Kars de Graaf, mocht Hans ter Haar, universitair docent Notarieel recht, zowel de Vakjury- als de Publieksprijs in ontvangst nemen...