15 juni 2009

Promotie: F.M. Gräfin vom Hagen, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Experimental models of retinal angiogenesis the effects of angiopoietin-2 and TNFα modulation

Promotor(s): prof.dr. G. Molema, prof.dr. H.P. Hammes, prof.dr. R.O.B. Gans

Faculteit: Medische Wetenschappen

Preventie blindheid door suikerziekte stap dichterbij

Retinopathie is een complicatie die bij diabetes kan optreden en die uiteindelijk tot blindheid leidt. Door de bloedsuikerspiegel en de bloeddruk goed te reguleren, kan de kans op de aandoening verminderd worden. Dit is echter een moeizaam proces. Franziska vom Hagen ging daarom op zoek naar nieuwe methoden om de aandoening te voorkomen. Het onderzoek werpt nieuw licht op de oorzaken van retinopathie.

Uit haar onderzoek blijkt dat de eiwitten vascular endothelial growth factor (VEGF) en angiopoietine-2 (Ang2) een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van de ziekte. Ze zorgen voor het ontstaan en de verdere groei van de nieuwe bloedvaten in het netvlies, die tot blindheid voeren. Door een combinatie van anti-angiogene en anti-inflammatoire medicijnen toe te dienen, zou dit proces wellicht beteugeld kunnen worden, zo betoogt Vom Hagen. Hiermee is de preventie van blindheid door suikerziekte een stap dichterbij gekomen. Voor de eerste patiënten behandeld kunnen worden, moet er echter nog veel onderzoek worden verricht.

Franziska vom Hagen (Duitsland, 1976) studeerde diergeneeskunde aan de universiteit van Leipzig. Ze verrichtte haar onderzoek aan de faculteit Geneeskunde van de universiteiten van Mannheim en Heidelberg en de afdeling Levenswetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English