Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Chronic low-grade inflammation in renal transplantation

15 juni 2009

Promotie: R.M. van Ree, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Chronic low-grade inflammation in renal transplantation

Promotor(s): prof.dr. R.O.B. Gans

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Herpesvirus oorzaak niertransplantaatfalen

Wereldwijd neemt het aantal patiënten met eindstadium nierfalen toe. De beste behandeling is een niertransplantatie. De afgelopen decennia zijn resultaten in het eerste jaar na de transplantatie enorm verbeterd. Maar op langere termijn zijn de resultaten minder tevredenstellend. Een van de belangrijkste oorzaken is het verlies van transplantaatfunctie. Promovendus Rutger van Ree onderzocht de oorzaken van niertransplantaatfalen.

Hij ontdekte dat bij verhoogde aanwezigheid van drie eiwitten die op ontstekingsreacties wijzen (C-reactieve proteïne, hemopexine en procalcitonine), relatief vaak verlies van transplantaatfunctie optreedt. Ook ontdekte hij dat een van de herpesvirussen, het cytomegalovirus (CMV), dat kort na transplantatie onder andere kan leiden tot een voorbijgaand griepachtig beeld, op lange termijn minder onschuldig is dan vaak wordt gedacht. Niertransplantatiepatiënten die ooit CMV hebben gehad - en het virus dus “latent” met zich meedragen - hebben een grotere kans op het ontstaan van transplantaatfalen en voortijdig overlijden dan patiënten die nooit CMV hebben gehad.

De inzichten uit dit onderzoek kunnen op termijn helpen de zorg voor patiënten met een getransplanteerde nier te verbeteren, doordat risico’s mogelijk eerder en beter in kaart kunnen worden gebracht.

Rutger van Ree (Brederwiede, 1977) studeerde farmacie en geneeskunde te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Interne Geneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Nierstichting Nederland. Van Ree werkt thans als ANIOS (assistent niet in opleiding) in het Wilhelmina Kinderziekenhuis te Utrecht.

 

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws

 • 19 oktober 2018

  € 4 miljoen EU-subsidie voor onderzoek naar erfelijke stofwisselingsziekten

  Een onderzoeksnetwerk, geleid door Barbara Bakker en Terry Derks van de afdeling kindergeneeskunde van het UMCG, heeft een EU-subsidie gekregen van € 4 miljoen. Hiermee kunnen zij vijftien jonge onderzoekers aantrekken, die onderzoek gaan doen naar...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.