New considerations in predicting toxicity from partial irradiation of the lung

15 juni 2009

Promotie: A. Nováková, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: New considerations in predicting toxicity from partial irradiation of the lung

Promotor(s): prof.dr. H.H. Kampinga

Faculteit: Medische Wetenschappen

Nader inzicht in risico’s bestraling bij longkanker

Wanneer longkankerpatiënten worden behandeld met radiotherapie, is er een groot risico dat hun long(en) ernstig beschadigd raken. Daarom kunnen patiënten veelal maar met lage doses bestraald worden, en wordt de kanker niet effectief bestreden.

Alena Nováková onderzocht of voorspeld kan worden hoe groot het risico op beschadiging van de long per patiënt is. Als dit mogelijk is, zouden bepaalde patiënten wel agressief bestraald kunnen worden. Ze stelt vast dat er een verwaarloosbaar verband bestaat tussen het cytokine TGF-β in plasma en longcomplicaties. TGF-β blijkt dus niet geschikt om het risico op longschade te voorspellen.

Het risico op longschade is afhankelijk van welk deel van het alveolair longweefsel wordt beschadigd door bestraling en de mate waarin ook het hart wordt bestraald, zo blijkt uit onderzoek in een diermodel. Tevens bestudeerde Nováková de samenhang tussen ademhalingssymptomen en structurele veranderingen in de longen van ratten, zoals opgespoord met behulp van CT-scans, en de samenhang tussen acute en chronische gevolgen van longschade door radiotherapie.

Alena Nováková verrichtte haar onderzoek aan de afdelingen Celbiologie en Radiotherapie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38