08 juni 2009

Promotie: N. El-Sayed Hussein El-Baz, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Effect of clinical pathway implementation and patients' characteristics on outcomes of coronary artery bypass graft surgery

Promotor(s): prof.dr. S.A. Reijneveld

Faculteit: Medische Wetenschappen

Regulier zorgtraject beter voor bypasspatiënten dan klinisch pad

In 2004 werd er in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) een “klinisch pad” ingericht voor patiënten die een coronaire bypass operatie ondergaan. Dit om ervoor te zorgen dat patiënten die een bypass operatie ondergingen sneller weer op de been zouden zijn en lichamelijk en geestelijk beter zouden functioneren.

Hoewel er stevig werd geïnvesteerd in de ontwikkeling van het klinische pad, gaan juist patiënten in het reguliere zorgtraject er sneller op vooruit. Dit toont Noha El-Sayed Hussein El Baz aan in zijn promotieonderzoek. Het klinische pad vermindert noch de opnameduur noch het aantal post-operatieve complicaties. Hoe dit kan, moet nader onderzocht worden.

Overigens komt El Sayed tot de conclusie dat het bestaande onderzoek naar de effectiviteit van klinische paden te wensen overlaat. Tweederde van het onderzoek is van lage kwaliteit, aldus de promovendus, en is te veel gericht op de duur van het ziekenhuisverblijf en te weinig op de kwaliteit van leven, de gezondheidsklachten en het psychisch welbevinden van de patiënten.

Noha El-Sayed Hussein El Baz (Egypte, 1973) studeerde intensive care verpleegkunde te Alexandrië. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Gezondheidswetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mede gefinancierd door het Egyptische ministerie van onderwijs. El Baz werkt thans als docent aan de universiteit van Alexandrië.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38