Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Slow microfiltration or slow microdialysis to versatile biomonitoring

08 juni 2009

Promotie: D. Huinink, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Slow microfiltration or slow microdialysis to versatile biomonitoring

Promotor(s): prof.dr. J. Korf

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Stresshormonen langdurig te volgen met nieuwe monstername technieken

De concentraties van geneesmiddelen, stofwisselingsproducten of hormonen in het lichaam veranderen gedurende de dag. Dergelijke fluctuaties zeggen iets over hoe lang en wanneer een hormoon of geneesmiddel werkt. Vooralsnog is het lastig om fluctuaties precies in kaart te brengen, omdat het belastend is om vaak (bloed)monsters te nemen. De stress die dit veroorzaakt, kan de meetresultaten verstoren. Bovendien moet de patiënt er steeds opnieuw voor naar het ziekenhuis.

Promvenda Kirsten Huinink onderzocht twee nieuwe methodes om monsters te nemen: microfiltratie en microdialyse. Microfiltratie is een methode waarbij vloeistof aan het lichaam wordt onttrokken; bij microdialyse wordt geen vloeistof onttrokken, maar vindt analyse plaats in een buisje dat in het lichaam wordt geplaatst. In haar onderzoek brengt Huinink de voor- en nadelen van de beide methoden in kaart.

Met behulp van de onderzochte methode van microfiltratie kon het stresshormoon cortisol over een periode van zeven uur gemonitored worden in vrij bewegende individuen, zo toont Huinink aan. Ook laat Huinink zien dat het microfiltratie collectie systeem bij allerlei verschillende soort stoffen kan worden toegepast (klein en groot, hydrofiel en hydrofoob) en dat met de techniek nader inzicht kan worden verkregen in onder meer afweerreacties, ontstekingsprocessen en wondheling. Maar ook kan de techniek worden toegepast in de zoektocht naar biomarkers en therapeutische aanknopingspunten in kankertherapie.

Kirsten Huinink (Meppel, 1976) studeerde biomedische wetenschappen te Amsterdam. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Biologische psychiatrie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool BCN. Het onderzoek werd gefinancierd door Technologiestichting STW. Huinink werkt thans als general manager bij Brainlink B.V. te Groningen.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 10 september 2018

  ZonMW-subsidie voor studie naar niertransplantatie

  Onderzoekers van de sectie Nefrologie & Transplantatie van het UMCG hebben een subsidie van maar liefst 1,2 miljoen euro gekregen van Zon MW. De subsidie is voor een groot multicenter onderzoek bij patiënten ouder dan 65 jaar die een niertransplantatie...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.