Early motor repertoire and long-term neurological outcome

03 juni 2009

Promotie: J.L.M. Bruggink, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Early motor repertoire and long-term neurological outcome

Promotor(s): prof.dr. A.F. Bos

Faculteit: Medische Wetenschappen

Bewegingsrepertoire vroeggeborenen voorspelt ontwikkeling

Vroeggeboren baby’s hebben een relatief grote kans om een handicap te ontwikkelen,uiteenlopend van milde neurologische afwijkingen tot spasticiteit. Het is belangrijk eventuele afwijkingen vroegtijdig te signaleren. Daartoe wordt het vroege bewegingsrepertoire van deze baby’s geanalyseerd, op basis van video-opnames. Er wordt dan vooral gekeken naar de complexiteit, variabiliteit en het vloeiend verlopen van de bewegingen.

Uit het promotieonderzoek van Janneke Bruggink blijkt dat het bewegingsrepertoire rond de leeftijd van drie maanden na de uitgerekende datum voorspellende waarde heeft voor de neurologische uitkomst en de verstandelijke ontwikkeling op schoolleeftijd. Ook bij kinderen van wie vooraf duidelijk is dat ze een grote kans hebben neurologische schade op te lopen, is er een verband tussen het bewegingsrepertoire en het functioneren op schoolleeftijd. Hiermee laat Bruggink zien dat analyse van het bewegingsrepertoire nog breder toepasbaar is dan vooralsnog werd aangenomen. Bij kans op neurologische schade bij pasgeborenen, zou vroege bewegingsrepertoire systematisch geanalyseerd moeten worden, aldus Bruggink.

Janneke Bruggink (Enschede, 1983) studeerde geneeskunde te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Kindergeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool BCN. Bruggink is thans in opleiding tot chirurg in het UMCG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English