Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

The value of haplotypes

03 juni 2009

Promotie: A.R. de Vries, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The value of haplotypes

Promotor(s): prof.dr. R.M.W. Hofstra

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

DNA-analyse effectiever met nieuwe statistische methode

Chronische ziekten zoals astma, reuma en bepaalde soorten kanker hebben deels een genetische achtergrond. Dit betekent dat de kans op de aandoening is verhoogd door bepaalde varianten in het DNA. Het opsporen van deze varianten kan sinds enkele jaren gedaan worden door het volledige genoom in één keer te scannen op verschillen tussen patiënten en gezonde mensen. Dit scannen van het genoom is echter niet volledig: slechts 1 op de circa 6000 meest informatieve posities in het DNA wordt geanalyseerd. De op te sporen genetische variatie kan ook in de overige posities aanwezig zijn en daarom over het hoofd gezien worden.

André de Vries onderzocht statistische methoden (“haplotype sharing statistieken”), waarmee de ontbrekende informatie beter bekeken kan worden. Deze methoden maken gebruik van prehistorische familiestructuren die nog altijd in het DNA terug te vinden zijn. Dit is een andere benadering dan conventionele methoden. De haplotype sharing methoden kunnen gecombineerd toegepast worden met bestaande methoden, om de kans te verhogen om genetische varianten te vinden die geassocieerd zijn met ziekte. Deze methoden werden succesvol toegepast op data van reumatische artritis, de ziekte van Hirschsprung en coeliakie. Ook loopt er momenteel een groot astma onderzoek waarvoor deze methoden worden ingezet.

André de Vries (Oostwold, 1974) studeerde scheikunde te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Genetica van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Na zijn promotie blijft hij werkzaam als wetenschappelijk programmeur in het UMCG.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printView this page in: English

Meer nieuws