Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Onderzoek Sociologie Rijksuniversiteit Groningen goed beoordeeld

25 juni 2009

In het rapport van de Visitatiecommissie Sociologie 2008 dat deze week verscheen, wordt het onderzoeksprogramma Sociologie van de Rijksuniversiteit Groningen beoordeeld met twee vijven (excellent) en twee vieren (very good). De onderzoeksvisitatie werd uitgevoerd door de QANU (Quality Assurance Netherlands Universities) en de programma’s werden beoordeeld door een internationale commissie van vijf vooraanstaande peer reviewers.

De onderzoeksvisitatie Sociologie heeft betrekking op negen onderzoeksprogramma’s aan zes universiteiten: de UvA, RUG, UU, EUR, UvT en VU, conform het Standard Evaluation Protocol 2003-2009 for Public Research Organisations (SEP). Van de RUG, de UU en de UvA werd ook de PhD opleiding beoordeeld. De beoordelingsperiode beslaat de jaren 2000-2006, met gegevens over 2007 als aanvullende informatie. De visitatie behelst een vergelijkende beoordeling van al het onderzoek in de Nederlandse Sociologie, met uitzondering van de RU Nijmegen. De Nijmeegse Sociologie werd in 2006 in een lokale visitatie beoordeeld.

Excellent

Alle programma’s werden beoordeeld op de volgende vier dimensies: Quality (‘international recognition and innovative potential’), Productivity (‘scientific output’), Relevance (‘scientific and socio-economic impact’) and Viability (flexibility, management, and leadership). Het Groningse Sociologieprogramma ‘Social Networks, Solidarity en Inequality’ ontving de hoogste kwalificatie ‘excellent’, een vijf, voor de dimensies Quality and Relevance, en de score ‘very good’, een vier, voor Viability and Productivity.

Promovendi

De visitatiecommissie spreekt haar bijzondere waardering uit voor de hoge kwaliteit van het PhD opleidingsprogramma voor promovendi, dat is ingebed in de gezamenlijke onderzoekersopleiding van het Interuniversitair Centrum voor Sociaalwetenschappelijk Theorievorming en Methodologie ICS. De commissie was zeer onder de indruk van de presentaties die een kleine groep promovendi gaf van hun onderzoeksprojecten. De theoretische en methodologische toerusting van deze promovendi, ook de eerstejaars, was onbetwist.

Onderzoekslijnen

De scores voor het Groningse Sociologieprogramma zijn het resultaat van een indrukwekkende teamprestatie van onderzoekers en promovendi. In de Groningse tak van het ICS onderzoeksprogramma ‘Social Networks, Solidarity and Inquality’ werken onderzoekers samen in vijf onderzoekslijnen op de volgende terreinen: Inequalities in the Life Course, Methods for Social Network Analysis, Modeling Norms and Networks, Prosocial and Antisocial Behavior of Adolescents, Work and Organizations.

Interuniversitair

Zowel het onderzoeksprogramma als de onderzoekersopleiding van Sociologie aan de RUG zijn ingebed in de interuniversitaire onderzoekschool ICS, waarin de sociologie-afdelingen van de universiteiten van Groningen, Utrecht en Nijmegen participeren. Het Utrechtse programma behaalde in deze visitatie voor de tweede keer de maximale scores op elke dimensie. Het Nijmeegse programma werd in 2006 afzonderlijk beoordeeld, en behaalde toen de 5-4-4-4.5 op respectievelijk 'quality', 'productivity', 'relevance', and 'vitality and feasibility'. De huidige onderzoeksbeoordeling onderstreept de hoge kwaliteit die het ICS heeft bereikt in haar onderzoek en onderzoekersopleiding.

Noot voor de pers

- Nadere informatie: prof.dr R.P.M. (Rafael) Wittek, programmadirecteur Sociologie, RUG, tel. 050-363 6282, e-mail r.p.m.wittek@rug.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27

Meer nieuws

 • 17 september 2018

  Pesten is een probleem van ons allemaal

  Van leerkrachten wordt veel verwacht; naast een stimulerend academisch klimaat, moeten ze er ook voor zorgen dat er niet gepest wordt in de klas. Ze zijn echter niet voldoende opgeleid om pesten effectief aan te kunnen pakken. Bovendien ontbreekt er...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.