Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Nieuwe IVF-techniek is veiliger en even effectief

16 juni 2009

Een nieuwe methode bij reageerbuisbevruchting, MNC-IVF, geeft minder bijwerkingen, is veiliger dan de gebruikelijke methode en even effectief. Dat blijkt uit onderzoek van Marie-José Pelinck van het Universitair Medisch Centrum Groningen, waarop zij 24 juni 2009 aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveert.

IVF of in-vitrofertilisatie (reageerbuisbevruchting) is een voortplantingstechniek waarbij een of meer eicellen buiten het lichaam worden bevrucht met zaadcellen, waarna de ontstane embryo's in de baarmoeder teruggeplaatst worden.

Minder bijwerkingen

Bij standaard IVF wordt gebruik gemaakt van een hoge dosis hormonale medicatie om de eierstokken te stimuleren, met als doel een tiental eicellen te laten groeien. Deze behandeling is kostbaar, geeft veel bijwerkingen, en kan leiden tot het ‘ovarieel hyperstimulatiesyndroom’ (OHSS), dat gevaren en groot ongemak voor de vrouw kan opleveren. Ook de kans op tweelingzwangerschappen is verhoogd, hetgeen veel medische risico’s met zich meebrengt.

Marie-José Pelinck onderzocht de effectiviteit van een IVF-behandeling in de ‘gemodificeerde natuurlijke cyclus’ (MNC). Hierbij wordt slechts weinig hormonale medicatie toegediend, met minder bijwerkingen en geen risico op OHSS. Een ander voordeel is dat er meestal slechts één embryo beschikbaar is voor plaatsing in de baarmoeder, met een laag risico op tweelingzwangerschappen.

Zinvol alternatief

Uit het onderzoek blijkt dat MNC-IVF in een groot aantal gevallen een geschikte behandeling is, en dat de kans op zwangerschap met deze behandeling - beschouwd per tijd dat een behandeling duurt - even groot lijkt te zijn als bij standaard IVF behandeling. MNC-IVF lijkt daarmee een zinvol alternatief voor standaard IVF-behandeling. Invoering in de praktijk lijkt realistisch, op voorwaarde van een passend verzekeringssyteem en na bevestiging van de kosten-effectiviteit in nader onderzoek. In het UMCG is MNC-IVF inmiddels ingevoerd als de standaard behandeling.

Curriculum vitae

Marie-José Pelinck (Apeldoorn, 1969) studeerde geneeskunde te Leuven. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Obstetrie en Gynaecologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), onder leiding van haar promotor prof.dr. M.J. Heineman. Het onderzoek werd mede gefinancierd door Zon-MW. Pelinck werkt thans als gynaecoloog in het Bethesda Ziekenhuis Hoogeveen en vanaf 1 september 2009 in het Scheper Ziekenhuis Emmen. De titel van haar proefschrift luidt: "Modified natural cycle IVF: feasibility and results”.

Noot voor de pers

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 23 februari 2018

  Miljoenenpremies naar vier Groningse toponderzoekers

  Vier Groningse RUG-wetenschappers krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een onderzoeksgroep op te bouwen. Zij ontvangen een Vici-beurs uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Vici is een van de grootste persoonsgebonden...

 • 23 februari 2018

  Kinderen met astma blijken aangepast dna te hebben

  Kinderen met astma blijken epigenetische, chemische veranderingen van hun dna te hebben. Op hun dna zijn nu 14 plekken vastgesteld, die samenhangen met astma. Het bijzondere is dat deze 14 plekken in de eerste 4 jaar van hun leven zijn veranderd. Deze...

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...