Onthulling lustrumbeeld Xy

10 juni 2009

In het kader van de 395ste verjaardag van de universiteit is een beeld van de kunstenaar Martin Borchert geplaatst in de tuin van het UMCG . Op 10 juni 2009 wordt het kunstwerk op feestelijke wijze onthuld.

16.15 uur Opening door prof.dr. Michel ter Hark (voorzitter lustrumcommissie)

16.20 uur Lezing ‘Toekomst Y-chromosoom onzeker’ door prof.dr. Cisca Wijmenga

17.15 uur Onthulling van Xy door prof.dr. Frans Zwarts (rector magnificus en voorzitter van de commissie van het beeldenproject) en Martin Borchert (beeldend kunstenaar)

17.30 uur  Borrel

Xy

Xy behoort tot een reeks kunstobjecten, ontworpen en gemaakt in het kader van het project 'Kennisjaren 1994-2014' van de Rijksuniversiteit Groningen. Het kunstwerk verbeeldt de confrontatie tussen een X- en een Y -chromosoom van bovenmenselijke afmetingen en is een prachtige visualisatie van het lustrumthema ‘Arts Meet Science’.
Lezing ‘Toekomst Y-chromosoom onzeker’
Vanuit genetisch perspectief is de man als drager van een X én een Y chromosoom het zwakke geslacht. Dit komt in de eerste plaats doordat een eventuele fout (mutatie) op het X-chromosoom bij de man kan leiden tot een erfelijke aandoening. Anders dan bij de vrouw kan de fout namelijk niet worden gecompenseerd door het tweede X-chromosoom. Daarnaast bevat het Y-chromosoom van de man maar heel weinig nuttige informatie.Aanvankelijk bevatte het Y-chromosoom, net als andere chromosomen, een groot aantal genen. Gedurende de evolutie verdwenen echter steeds meer genen tot er nog maar een handje vol over zijn op het huidige Y-chromosoom. Leidt dit uiteindelijk tot de verdwijning van het Y-chromosoom? En hebben de mannen van verschillende diersoorten dezelfde problemen?

Martin Borchert
Beeldend kunstenaar Martin Borchert volgde zijn opleiding in Noorwegen en Nederland. Op diverse plekken in Nederland is ruimtelijk werk van hem te vinden. Meer informatie: www.martinborchert.com

Locatie en toegang

De toegang tot de onthulling op 10 juni is gratis. Vanaf 16.00 uur zijn belangstellenden van harte welkom in Antonius Deusinglaan 1 (ingang gouden gebouw, start in Keuningzaal).

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27