RUG enige Nederlandse hoger onderwijsinstelling met zowel ECTS- als DS-label

10 juni 2009

De Europese Commissie heeft besloten om zowel het Diploma Supplement (DS) label als het European Credit Transfer System (ECTS) label toe te kennen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). In januari dit jaar diende de RUG haar aanvragen voor beide labels in bij de Commissie. De RUG is nu de enige instelling voor hoger onderwijs in Nederland die over beide labels beschikt.

Het DS label was al in het bezit van de RUG: sinds oktober 2005 krijgen alle studenten van de RUG bij het behalen van hun bachelor- en/of masterdiploma, naast de bul een Diploma Supplement uitgereikt. Hierin wordt uitleg gegeven over de aard van de opleiding en, bijvoorbeeld, tot welke vervolgopleiding het diploma toegang verschaft. Ook is de cijferlijst erin opgenomen en wordt er een beschrijving van het Nederlandse Hoger Onderwijs bij verstrekt.

Veel waarde

Het DS heeft veel waarde voor de student: het geeft een toekomstige werkgever inzicht in de precieze (voor)opleiding van de student en van de plaats van de gevolgde opleiding in het Nederlandse HO systeem (ook belangrijk in het geval dat de student in het buitenland solliciteert). De RUG geeft een DS af dat volgens de richtlijnen van de Europese Commissie en UNESCO/CEPES is opgesteld, en verwierf daarmee in 2006 voor het eerst het DS label. Met de aanvraagronde 2009 is dit nu verlengd.

Studentenuitwisseling

Het ECTS label dat de RUG nu tevens werd toegekend, geeft aan dat de instelling het ECTS systeem overal en op ‘de juiste manier’ (volgens de richtlijnen van de Europese Commissie) toepast, dat men bij studentenuitwisselingen gebruik maakt van learning agreements en transcripts of records en dat het complete studieaanbod in een Engelstalige studiegids (course catalogue) voorhanden is. Goed gebruik van Learning Agreement en Transcript of Records helpt de student bij het regelen van zijn of haar buitenlandverblijf en geeft de thuisinstelling inzicht in welke vakken de student volgde en of de vakken met succes werden afgerond. Een course catalogue maakt duidelijk welke plaats de gevolgde vakken innemen in het totale curriculum van de gastinstelling. Dit alles met als doel: transparantie, bevordering van mobiliteit en van overdraagbaarheid van studiepunten, opdat een buitenlandverblijf niet leidt tot studievertraging. Dit alles is direct in het belang van de student.

Betrouwbare partner

Het DS en het gebruik van ECTS zijn een service van de universiteit aan de student. Zebevorderen de transparantie in het hoger onderwijs en helpen de student op weg naar de arbeidsmarkt. Wageningen heeft het ECTS label, de TU Eindhoven het DS label en de RUG dus beide. De labels geven aan dat de RUG internationaal een betrouwbare partner is, zowel binnen Europa (in het kader van het Lifelong Learning Programme) als voor de rest van de wereld.

Noot voor de pers

Meer informatie: Regine van Groningen, Bureau Internationale Samenwerking, tel. 050-363 7231, e-mail: r.j.van.groningen@rug.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27